Workshops Het Archief voor Onderwijs najaar

20 sep 2022 - 22 nov 2022

Het Archief voor Onderwijs verwelkomde de afgelopen jaren veel gebruikers. Met onze vormingen willen we lesgevers of lesgevers-in-wording aanmoedigen en ondersteunen om het platform vaker én kwalitatiever in te zetten. Nog een beginner of op zoek naar concrete tips? Een workshop voor heel je school of gericht op jouw lessen? We bieden verschillende types online en fysieke workshops aan.

Het Archief voor Onderwijs

Wil je filmpjes of geluidsfragmenten inzetten tijdens de les? Op Het Archief voor Onderwijs vind je meer dan 24.000 video- en audiofragmenten van diverse Vlaamse cultuur-, media en overheidsorganisaties. Van moeilijke leerstof bevattelijker maken tot de mediawijsheid van je leerlingen aanscherpen: ook voor jouw vakdomein is er beslist bruikbaar materiaal te vinden op het platform.

Voor wie?

De workshops staan open voor lesgevers uit het lager, secundair en volwassenenonderwijs. Ook lesgevers-in-spe en andere onderwijsprofessionals zijn welkom! Ontdek welke workshops aansluiten bij jouw profiel.

Over het programma

We bieden vier types gratis workshops aan:

  • Nog niet helemaal mee met het platform en nood aan hands-on, persoonlijke begeleiding? Dan zijn de regionale vormingsdagen iets voor jou. Via deze live sessies maak je op een halve dag kennis met Het Archief voor Onderwijs. Je vindt ons op locatie in Antwerpen, Hasselt of Gent.

  • Volg de online demo’s als je de technische kneepjes van ons platform onder de knie wilt krijgen. Alle sessies vinden plaats via Zoom.

  • De didactische online workshops focussen op één vakdomein, thema of competentie. We verzamelen lesmateriaal, wisselen concrete tips uit en inspireren elkaar. In samenwerking met partners als CANON Cultuurcel en FARO bieden we respectievelijk ook workshops aan rond cultureel bewustzijn en erfgoed in de klas.

  • Als school kun je ook steeds een workshop op maat aanvragen, waarbij we ons platform voorstellen aan het hele team. Perfect voor een vakwerkgroep of op een pedagogische studiedag!

Momenteel vinden de sessies plaats tot en met eind november 2022. Een workshop op maat kun je wel altijd aanvragen.

Maak kennis met de uitgebreide leerlingenruimte

Als leerkracht in het secundair onderwijs zette je jouw leerlingen misschien al aan het werk met kijk- en luisteroefeningen. Sinds kort kan dit ook met zoek- en bouwoefeningen! In hun werkruimte creëren leerlingen een eigen collectie met relevante filmpjes en geluidsfragmenten. Zo breiden ze hun zoekvaardigheden uit, leren ze kritisch met bronnen omgaan en worden steeds een stukje mediawijzer. Ontdek meer over deze nieuwe functies tijdens de online demo’s.

Hoe kan je inschrijven? 

Heb je interesse in een van de gratis workshops? Bekijk dan het volledige vormingsaanbod van Het Archief voor Onderwijs voor dit najaar. Reserveer tijdig je plekje, want de plaatsen zijn beperkt.

We halen de pagina op, even geduld...