Kies dit najaar voor kennis met onze vormingen en workshops

7 okt 2022

Dit najaar staan we opnieuw klaar met tal van vormingen, workshops en events. Heb je vragen over auteursrechten of ons archiefsysteem? Wil jij je als cultureelerfgoedorganisatie verdiepen in programma’s zoals Jupyter Notebooks, Command line, Opentheso of IIIF? Of ben je een lesgever en wil je leerstof bevattelijker maken met audiovisueel materiaal? Schrijf je dan zeker in voor een sessie die aansluit bij jouw profiel.

Ben je geselecteerd voor de opleiding Digitaal leiderschap in de cultuursector? 

6 september 2022 - 19 juni 2023: Digitaal leiderschap in de cultuursector 

We geven je tips om het digitale door te vertalen naar je eigen organisatie. Samen met Cultuurconnect, de Vlaamse Overheid en Publiq krijgen we dit voor elkaar in vijf modules, verspreid over het academiejaar.

Heb je interesse in de Inhaalbeweging Digitale Collectiedata?

29 september 2022: Collegagroep Digitale Collectieregistratie

Samen met FARO en het Departement CJM duiken we dieper in de projecten binnen de Inhaalbeweging Digitale Collectiedata. In de voormiddag bespreken we kennis, ervaringen en resultaten van lopende of afgeronde projecten. ‘s Namiddags steken we zelf de handen uit de mouwen in één van de drie praktische workshops over OSLO en MADOC. 

Inschrijven kan via het formulier van FARO.

Wil je een opendatabeleid in je werking implementeren? 

4 oktober 2022: Rechtenworkshop Auteursrechtelijk Beschermd Materiaal

Wil jij je archief toegankelijker maken, maar zijn je collecties nog auteursrechtelijk beschermd? We laten ons inspireren door een praktijkvoorbeeld van de Collectie van de Gentenaar. 

Je plekje reserveren kan tot en met 3 oktober.

28 november, 5 en 12 december: Wikimedia Uploadworkshop Publiekdomeindag

Met deze workshops helpen we je bij het opladen van data en beelden op Wikimediaplatformen. Interessant voor instellingen die publiekdomeincollecties als linked open data willen ontsluiten. Wie weet kan je op het einde van de dag zelf een set opladen! 

Registreer je als organisatie tot 24 november. 

In beeld: nieuwe computer in werking gesteld, Hans Peters, Anefo, CC0 via Wikimedia Commons.

In beeld: nieuwe computer in werking gesteld, Hans Peters, Anefo, CC0 via Wikimedia Commons.

Ben je een cultureelerfgoedorganisatie en wil jij je verdiepen in enkele handige tools?

14 oktober 2022: Zevende IIIF-Friday

Opnieuw informeren we cultureelerfgoedorganisaties die op een vlotte manier beelden willen uitwisselen tussen verschillende systemen. Op de zevende editie verdiepen we ons in verschillende IIIF-viewers, zoals TIFY, Universal Viewer en Mirador.

De IIIF-Fridays organiseren we in samenwerking met de Vlaamse Kunstcollectie, Universiteitsbibliotheek Gent en Openbare Bibliotheek Brugge.

20 oktober 2022: Workshop ‘opentheso’

In samenwerking met het Met opentheso beheer je een thesaurus en heb je een handig hulpmiddel voor de ontsluiting of registratie van je collectie. We organiseren deze workshop in samenwerking met Modemuseum Antwerpen.

Schrijf je snel in, want het aantal plaatsen is beperkt!

18 november 2022: Command line workshop 2

Na de workshop van april duiken we dieper in de meer geavanceerde command line tools. Schrijf je zeker in als je de basisvaardigheden van command line onder de knie hebt of deelnam aan de vorige workshop. 

Inschrijven kan tot en met 11 november.

Ben je lesgever (in wording) en wil je filmpjes of geluidsfragmenten inzetten in jouw les?

20 september - 22 november: Workshops Het Archief voor Onderwijs

Met onze vormingen helpen we je om het platform vaker en kwalitatiever in te zetten. We bieden vier types van gratis online en offline workshops aan. Sommige sessies focussen ook op de nieuwe zoek- en bouwoefeningen van de uitgebreide leerlingenruimte. Ontdek welke vormingen aansluiten bij jouw profiel!

Wil je het beheer van jouw digitale collecties makkelijker maken?

18 oktober: Coachingdag tools

De publiekdomeintool, kenjedrager.be, OpenRefine, … Het zijn allemaal tools die het beheer van je digitale collectie vergemakkelijken. Op 18 oktober beantwoorden we al jouw vragen over het gebruik van deze hulpmiddelen. 

Schrijf je in voor 9 oktober.

In beeld: museumles, Harry Pot, Anefo, CC0.

In beeld: museumles, Harry Pot, Anefo, CC0.

Ben je een contentpartner van meemoo?  

15 december: Save the date! Infosessie Digitale Instroom

Kom meer te weten over alle aspecten van ons digitale-introomtraject. Na een halfjaar stroomt jouw digitale archief misschien wel al binnen in ons systeem.

17 oktober 2022 - 9 december: Opleidingen meemoo-archiefsysteem (MAM)

Wist je dat het meemoo-archiefsysteem (MAM) binnenkort een nieuw jasje krijgt? Tijdens onze online opleidingsessies maken we je wegwijs met de nieuwe interface. Interesse? Neem dan zeker ook eens een kijkje in de handleiding op onze supportomgeving.

10 november: Sectordag museale contentpartners

Op 10 november opent het FOMU zijn deuren voor onze museale contentpartners. Tijdens de sectordag informeren we je over de werking van meemoo en gaan we dieper in op specifieke thema’s die voor jouw organisatie relevant zijn. 

Meer informatie over het programma en de inschrijvingen volgt later.

1 december 2022: Partnerevent (online)

Schrijf het alvast in je agenda, want van 10u30 tot 12u nodigen we opnieuw onze contentpartners uit voor een virtueel partnerevent. We blikken vooruit op de planning van 2023, gaan dieper in op onze informatie- en kennisplatformen en vertellen je meer over de organisatorische en beleidsmatige context van meemoo. Ben jij er ook bij?

We halen de pagina op, even geduld...