Rechtenworkshop Auteursrechtelijk Beschermd Materiaal

volzet
4 okt 2022 | Gent

Wil jij je erfgoedcollectie zo open mogelijk ontsluiten, maar kan je je geen weg banen door de (auteurs)rechten? Meemoo snelt je te hulp. Op 4 oktober 2022 organiseren we een praktijkgerichte workshop rond auteursrecht waarin we je voorzien van de nodige bagage. Bovendien bieden we inspiratie vanuit de theoretische en praktische omgang met rechten in het project Collectie van de Gentenaar.

Wat gaan we doen?

De vaak complexe en gelaagde rechtenstatus plaatst ook ons en onze werking voor uitdagingen. Daarom zetten we in 2019 het project Tools voor het bewust omgaan met auteursrechten en gebruiksbeperkingen op culturele content op. De handvaten die we hierin ontwikkelden, staan centraal in deze workshop. We beginnen met de theorie, maar in de namiddag zet je deze meteen om in de praktijk. Alles wordt tenslotte getoetst aan een praktisch voorbeeld uit het veld.

Deze workshop richt zich in het bijzonder op collecties die nog auteursrechtelijk beschermd zijn en is complementair aan de rechtenworkshop die we jaarlijks organiseren in het kader van Publiekdomeindag. Tijdens deze Publiekdomeindag rechtenworkshop richten we ons uitsluitend op het online toegankelijk maken van erfgoedcollecties waarop geen auteursrechtelijke bescherming meer rust.

Voor wie?

Deze workshop is gericht op culturele organisaties die hun collectie toegankelijk willen maken, maar nog met vragen zitten over bepaalde rechtenkwesties.

Praktisch

De workshop vindt plaats op 4 oktober 2022 van 10u30 tot 16u op het kantoor van meemoo (Ham 175, 9000 Gent - zaal Mout). Lees hier hoe je er geraakt.

In beeld: 'Buitenlandse gaststudenten', 1989, Bundesarchiv, CC BY-SA 3.0 de

Programma

Deze workshop bestaat uit drie delen, en is praktijkgericht. Wil je aan slechts één of twee onderdelen deelnemen? In het inschrijvingsformulier vink je de sessies aan die je wilt meevolgen.

  • 10u30 - 12:00u: theoretisch luik - handvaten voor de omgang met auteursrechten

  • 12u-13u: pauze met lunch

  • 13u-14u: praktijksessie - rechtenquiz

  • 14:00-16:00: Collectie van de Gentenaar: lessons learned in rechten klaren en documenteren en beleid

Tijdens deze praktijksessie zullen we het hebben over:

  • het bepalen van de rechtenstatus van collectiestukken en hun digitale reproducties;

  • het documenteren en publiceren van rechteninformatie (labels, licenties, naamsvermeldingen);

  • het gebruik van uitzonderingen binnen het auteursrecht, de mogelijkheden van regelingen voor verweesde werken en out-of-commerce-werken;

  • de interne omgang met auteursrechten bij de creatie van nieuw materiaal.

Ook interesse in een open infosessie over de hervorming van de Belgische auteurswet en de nieuwigheden in deze wetgeving? Hiervoor kan je op 24 oktober 2022 terecht bij onze collega’s van FARO.

Heb je een vraag?
Contacteer Bart Magnus
Medewerker Expertise
We halen de pagina op, even geduld...