Zevende IIIF-Friday op 14 oktober

14 okt 2022 | online

Hoe toon je IIIF-beelden en -manifesten in een enkele viewer interface? Op de nieuwe IIIF-Friday vertellen we je er meer over. In samenwerking met de Vlaamse Kunstcollectie, Universiteitsbibliotheek Gent en Openbare Bibliotheek Brugge organiseren we de zevende editie op 14 oktober. Met de IIIF-Fridays willen we de sector informeren over toepassingen van beelduitwisseling en aanmoedigen om IIIF in te zetten.

Wat?

Het International Image Interoperability Framework (IIIF) is een standaard die het eenvoudiger maakt om beelden uit te wisselen tussen verschillende systemen. Dit raamwerk bestaat uit vier API’s, uitgetekend door een consortium van universiteitsbibliotheken, erfgoedinstellingen, musea en softwarebedrijven. Het is een antwoord op de uitdaging om beelden uit te wisselen tussen verschillende systemen. Als je beeldenserver voldoet aan de IIIF-specificaties wordt de uitwisseling van beelden heel wat makkelijker.

Programma

De focus van deze editie ligt op IIIF-viewers. Hiermee open je beelden en manifesten uit één of meerdere digitale collecties in een enkele viewer interface. Handig wanneer je wilt vergelijken en onderzoeken.

Na een korte introductie geven we het woord aan drie sprekers die elk een andere viewer uiteenzetten:

  • 14u - 14u20: tijdens de introductie geven we een korte uitleg over de verschillende viewers. 

  • 14u20 - 14u40: Ingo Pfennigstorf (Göttingen State University Library) over TIFY.

  • 14u40 - 15u: Edward Silverton (Mnemoscene) Universal Viewer.

  • 15u - 15u20: Leander Seige (Leipzig University Libraries), de ontwikkelaar van detektIIIF en Strollview over Mirador.

  • Tot slot beantwoorden we jullie vragen in een korte vragenronde.

In beeld: Schilderij van Goya, Portret Don Rom Satue weer terug, Joost Evers, Anefo, CC0.

In beeld: Schilderij van Goya, Portret Don Rom Satue weer terug, Joost Evers, Anefo, CC0.

Sarah Eloy (Universiteitsbibliotheek Gent) is de moderator van dienst. De introductie is in het Nederlands, terwijl de presentaties in het Engels verlopen.

Praktisch

Voor wie?

De workshop is interessant voor cultureelerfgoedorganisaties die IIIF willen implementeren voor de ontsluiting van hun collecties.

Waar en wanneer?

De zevende editie vindt opnieuw online plaats en dat op vrijdag 14 oktober, tussen 14u en 15u30.

Herbeleef de zevende IIIF-Friday

Zie je geen filmpje? Controleer even je cookie-instellingen, dan kunnen we deze inhoud ook aan jou tonen. Je cookie-instellingen aanpassen kan onderaan deze pagina. Klik op 'verander uw toestemming' en vink 'voorkeuren' aan.

IIIF Fridays is een initiatief van de Vlaamse Kunstcollectie, meemoo, Openbare Bibliotheek Brugge en Universiteitsbibliotheek Gent en valt samen met de Collegagroep IIIF.

Meer lezen?

Event - 18 nov 2022
Event - 28 nov - 12 dec 2022
We halen de pagina op, even geduld...