IIIF-Friday 5: annotatie-editie

26 nov 2021

In samenwerking met de Vlaamse Kunstcollectie, Universiteitsbibliotheek Gent en de Openbare Bibliotheek Brugge organiseren we op 26 november de vijfde editie van IIIF-Friday. In deze online sessie focussen we op IIIF-annotaties en de toepassing ervan in de praktijk.

Wat is IIIF?

Gebruik jij IIIF al, de opkomende standaard voor de uitwisseling van beelden? Dit raamwerk van vier API’s is uitgetekend door universiteitsbibliotheken, erfgoedinstellingen, musea en softwarebedrijven om beelden via het web toegankelijk en uitwisselbaar te maken.

Deze vijfde editie van IIIF-Fridays wordt georganiseerd door de Collegagroep IIIF, een initiatief van meemoo, Vlaamse Kunstcollectie, Universiteitsbibliotheek Gent en Openbare Bibliotheek Brugge.

Voor wie?

De workshop is interessant voor cultureelerfgoedinstellingen die IIIF willen implementeren voor de ontsluiting van hun collecties.

Wat staat er op het programma?

De online workshop gaat door op 26 november van 14-15.30u, in het Nederlands en in het Engels. Volgende thema’s komen aan bod:

  1. Wat zijn annotaties? Sofie Veramme (Openbare Bibliotheek Brugge) geeft een introductie op het thema. Voor het project MMMONK maakte Openbare Bibliotheek Brugge een stand van zaken op met interessante toepassingen van annotaties.

  2. Rainer Simon (Austrian Institute of Technology) introduceert de tool Recogito, een online platform voor gezamenlijke documentannotatie. Recogito wordt gehost door Pelagios, een digitalhumanitiesinitiatief voor het beter verbinden van online bronnen over het verleden.

  3. In het kader van het project IIIF2 realiseerde de Vlaamse Kunstcollectie in samenwerking met KMSKA een tool voor geautomatiseerde conditierapportage met annotaties in IIIF. Ontwikkelaar Michiel Hebben (Hero Solutions) stelt de gloednieuwe tool voor.

  4. Stephan Pauls (LIBIS) geeft een demo over het omzetten van OCR bestanden (METS/ALTO) naar IIIF-annotaties (JSON), met gebruik van de Universal Viewer.

  5. Christophe Verbruggen en Lise Foket (GhentCDH) lichten MADOC toe als onderzoeksplatform met IIIF-annotaties.

Karin Van der Poorten, medewerker IIIF-beeldbeleid bij de Vlaamse Kunstcollectie, is moderator van dienst.

We halen de pagina op, even geduld...