Zesde IIIF-Friday op 29 april

29 apr 2022 | online

Samen met Vlaamse Kunstcollectie, Universiteitsbibliotheek Gent en Openbare Bibliotheek Brugge organiseren we op 29 april de zesde editie van IIIF-Friday. Tijdens de IIIF-Fridays willen we de sector informeren over toepassingen van beelduitwisseling én aanmoedigen om IIIF in te zetten.

Wat?

IIIF staat voor International Image Interoperability Framework en is een standaard voor de uitwisseling van beelden. Het is een raamwerk van vier API’s, uitgetekend door een consortium van universiteitsbibliotheken, erfgoedinstellingen, musea en softwarebedrijven. Dit raamwerk is een antwoord op de uitdaging om beelden uit te wisselen tussen verschillende systemen. Als je beeldenserver voldoet aan de IIIF-specificaties wordt de uitwisseling van beelden heel wat makkelijker.

Programma

Tijdens deze zesde editie van IIIF-Friday bekijken we een aantal praktijkvoorbeelden van dichterbij:

  • Lise Foket en Christophe Verbruggen (GhentCDH) presenteren Madoc, een open source IIIF-annotatie -en crowdsourceplatform gebaseerd op Omeka S.

  • Amber Tillemans (MoMu) geeft toelichting bij het project ‘Melijn-archief’ van het ModeMuseum Antwerpen. Wat waren de ervaringen met IIIF tijdens dit project? Waarom zou je kiezen voor IIIF? Welke beproevingen doorstond het MoMu met IIIF?

  • Olivier Van D'huynslager (Collectie van de Gentenaar) bespreekt een toepassing bij het Design Museum Gent die hij bovenop de IIIF-architectuur van CoGhent bouwde: een kleurentagger en webinterface op de collectie. De Collectie van de Gentenaar verenigt het erfgoed van het Design Museum Gent, STAM, Industriemuseum, Huis van Alijn en Archief Gent.

  • Amsab-ISG introduceert het project 'Bouwtekeningen. Roerend en onroerend erfgoed gemapt en gelinkt’. Amsab-ISG valoriseert in samenwerking met ADVN en Liberas de waardevolle bouwtekeningen die in de drie instellingen bewaard worden, onder meer door ze beschikbaar te maken via IIIF.

Meemoo-collega Nastasia Vanderperren is moderator van dienst.

In beeld: Fernand Brunfaut, bt000429: S.M. Het licht, Gent, Ensembles meubles du Bureau de sécretaire de rédaction, bouwtekening, 08-1930, collectie Amsab-ISG, ©

Praktisch

Voor wie?

Deze IIIF-Friday is interessant voor instellingen binnen de cultureelerfgoedsector die IIIF willen implementeren voor de ontsluiting van hun collecties.

Waar en wanneer?

De zesde editie van IIIF-Friday gaat online door op 29 april van 14u tot 15.30u. Eens je bent ingeschreven, ontvang je de deelnamelink voor Microsoft Teams.

Herbeleef de zesde IIIF-Friday

IIIF Fridays is een initiatief van de Vlaamse Kunstcollectie, meemoo, Openbare Bibliotheek Brugge en Universiteitsbibliotheek Gent. Samen met onze partners organiseren we ook de Collegagroep IIIF.

We halen de pagina op, even geduld...