Gerelateerde events


Gerelateerd nieuws


Gerelateerde projecten


Collectie van de Gentenaar zit niet stil: mobiele box binnenkort in 3 wijken

18 apr 2021

Een brug slaan tussen cultureel erfgoed, technologie en de bewoners van Gent. Dat is de ambitie van de Collectie van de Gentenaar, een groots opgezet samenwerkingsproject waar ook meemoo zijn schouders onder zet. Aan de hand van de CoGentbox, een hoogtechnologische mobiele belevingsruimte die zelf naar de Gentenaar toekomt, worden bewoners en erfgoed samengebracht. Eind 2020 lieten we je al weten dat het project uit de startblokken schoot. Wat er intussen gerealiseerd werd? Je leest het hier.

Drie buurten die (be)leven

Uit de 25 wijken die de stad Gent rijk is, werden 3 buurten geselecteerd waar de CoGentbox in 2022 zal neerstrijken. Geen eenvoudige opgave, dus richtte de dienst Ontmoeten en Verbinden van Stad Gent een denktank op - waar ook meemoo in zetelde - om een doordachte beslissing te kunnen nemen. Uiteindelijk viel de eer te beurt aan de wijken Watersportbaan-Ekkergem, Sluizeken-Tolhuis-Ham en Wondelgem, elk gekozen omwille van hun lokale eigenheden en de kansen die er te rapen vallen.

Zo is Wondelgem, met zijn dorpsgevoel en groene karakter, de place to be voor jonge gezinnen. Er is al een actief verenigingsleven aanwezig, maar toch resten er nog heel wat mogelijkheden om de bewoners nog meer te verbinden. De historische wijk Watersportbaan-Ekkergem is demografisch dan weer erg divers en huisvest bewoners van alle leeftijden in zijn vele appartementsblokken. Daarnaast is het, door de ruime aanwezigheid van kennis- en erfgoedinstellingen, een buurt met veel potentieel. De superdiverse wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham werd geselecteerd omdat culturele initiatieven er als paddenstoelen uit de grond schieten. Op het vlak van verbinding liggen er echter nog heel wat kansen.

Wat de toekomst brengt? Nu de selectie achter de rug is, start de zoektocht naar de ideale locatie voor de CoGentbox binnen de deelbuurten van deze wijken. Daarnaast worden er allerlei voorbereidende activiteiten georganiseerd om de mobiele box in 2022 officieel welkom te heten.

Explainer video over de Collectie van de Gentenaar gemaakt door Chase.

Zie je geen filmpje? Controleer even je cookie-instellingen, dan kunnen we deze inhoud ook aan jou tonen. Je cookie-instellingen aanpassen kan onderaan deze pagina. Klik op 'verander uw toestemming' vlak boven de tabel en vink 'voorkeuren' en 'statistieken' aan.

Meemoo’s rol in dit verhaal

Meemoo neemt in dit gemeenschapsversterkende project een adviserende rol op. Om de CoGentbox te vullen met allerlei objecten en verhalen, delen de deelnemende erfgoedinstellingen heel wat collectiedata. Meemoo staat hen bij in het toegankelijk maken van deze gegevens. Om dit proces te stroomlijnen, werd een speciaal Data Intervention Team opgericht dat instaat voor het schonen en ontsluiten van de data.

Hoe zetten we onze expertise in voor dit project?

  • We organiseerden een bootcamp om het Data Intervention Team op te leiden rond thema’s als linked open data, IIIF en de omgang met rechten.

  • We leverden input voor het Data Management Plan, een handleiding voor het beheer van data tijdens de looptijd van het project en nadien. We leggen hierbij de nadruk op het hergebruik van data en het belang van privacy en ethiek in de omgang met data.

  • We zetten onze schouders onder de oprichting van het Cultural Data Lab: een experimenteel lab in De Krook voor iedereen die creatief aan de slag wil met culturele data. Zodra de COVID-maatregelen het toelaten, kunnen hier fysieke activiteiten en vernieuwende experimenten plaatsvinden.

  • We schrijven mee aan het Cultural Data Lab Community Action Plan, een plan van aanpak rond de werking van het Cultural Data Lab.

In de toekomst plannen we nog meer workshops rond uiteenlopende digitale thema’s, gaande van het eenvoudig samenstellen van je eigen GIF’s tot het schrijven van SPARQL-queries. We overwegen om deze niet alleen open te stellen voor de CoGentpartners, maar ook voor professionals uit het bredere erfgoedveld.

Wil je niks missen over de Collectie van de Gentenaar? Bekijk hier het videoverslag van de kick-off en volg het project op de voet via Facebook en Instagram.

We halen de pagina op, even geduld...