Slotfestival Collectie van de Gentenaar

  • 02 jun - 03 jun 2023

Wat als burgers, musea en erfgoedinstellingen vrij en creatief gebruik konden maken van elkaars objecten, documenten en verhalen? Met de Collectie van de Gentenaar werd die droom werkelijkheid. Na drie mooie jaren sluit het project af, maar niet zonder een feest! Op 2 en 3 juni ontdek je het resultaat van deze intense tocht tijdens verschillende activiteiten doorheen de Arteveldestad.

Collectie van de Gentenaar in een notendop

Met het project ‘Collectie van de Gentenaar’ werkten onder andere Stad Gent, Design Museum en Digipolis samen met heel wat partners én burgers aan een digitale collectie van stadserfgoed. Het opzet van het project was ambitieus: een brug slaan tussen cultureel erfgoed, technologie en de bewoners van Gent. Niet minder dan 100.000 erfgoedobjecten werden voor het eerst openbaar gemaakt door middel van linked (open) data. Ook wij droegen ons steentje bij om dit werkelijkheid te maken. Omdat linked (open) data één van onze kennisdomeinen is, deelden we graag onze kennis en expertise in dit project. 

CoGhent Festival

Wil je weten hoe het project de collecties van 5 Gentse collectiebeherende instellingen publiceerde als linked open data? Ben je benieuwd waar de CoGhent-box zoal terechtkwam, en hoe de Cocreatiefonds-projecten het deden? En wat waren nu eigenlijk de resultaten van de hackaton? Ontdek het allemaal tijdens de boeiende presentaties, workshops, wijkwandelingen en activiteiten die plaatsvinden tijdens het slotfestival van CoGhent.

Praktisch

Op vrijdag 2 juni (9u tot 17u) is het te doen in Kunstencentrum VIERNULVIER (Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent). Tijdens verschillende sessies word je in het project en de resultaten ondergedompeld. In de namiddag vinden er workshops plaats - ons vind je in de opendata- en technologiesessies, waar we onder andere vertellen over cocreatie en het opmaken van een datamanagementplan.

De dag nadien (3 juni van 10u-18u) zetten verschillende Gentse wijken en musea de deuren open en ben je van harte welkom om deel te nemen aan tal van activiteiten. 

Programma

Vrijdag 2 juni van 9u tot 17u: Leren en inspireren (Kunstencentrum VIERNULVIER, symposium)

08:30 Registratie

09:00 Welkom

09:30 Plenaire sessies

  • CoGhent: Wat, waarom en hoe?

  • CoGhent: Wat zijn de resultaten?

10:30 Koffiepauze

11:00 Plenaire sessie

CoGhent in vijf sporen: buurt, open data, impact, technologie en storytelling.

12:00 Middagpauze

14:00 CoGhent: binnenstebuiten en buitenstebinnen: break-outs & workshops

  • Buurt: erfgoed injecteren in Gentse wijken en er co-creatief en via technologie mee aan de slag gaan? Hoe doe je dat (niet)?

  • Open data: CoGhent, een inspirerende case voor data governance, hergebruik en experiment.

  • Impact: erfgoed, technologie en sociale cohesie. Wat is het potentieel van deze mix en welke impact hadden we op de burgers en de wijken?

  • Technologie: hoe werd de box gebouwd en ontwikkeld? Waarom is er virtueel reality gebruikt? Tijdens een hackathon ontdek je het allemaal.

  • Storytelling: verhalen uit de wijken en uit de collecties opsporen en brengen op de socials? Hoe doe je dat (goed)?

16:30 Slotwoord & uitreiking GentGift Awards

17:00 Receptie

Zaterdag 3 juni van 10u tot 18u: Beleven en ontmoeten in de Gentse wijken en musea.

Op deze tweede festivaldag kan je deelnemen aan allerlei activiteiten op verschillende locaties in Gent. Ga mee op stap met wijkverkenners en duik in de verhalen van Sluizeken-Tolhuis-Ham, Watersportbaan en Ekkergem. Of volg een van de filmvertoningen van verhalen uit de CoGhent-box mee. Steek je liever zelf de handen uit de mouwen? Dat kan tijdens een workshop of demo. Afsluiten doen we uiteraard met een slotfeest!

Op beide dagen kan je bovendien doorlopend de showcase van de Cocreatiefonds-projecten meevolgen, en genieten van verhalen uit de collectie in beeld.

→ Interesse? Je kan je plekje voor deze tweede festivaldag hier bemachtigen vanaf 2 mei.

Collectie van de Gentenaar wordt mee gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het initiatief Urban Innovative Actions (UIA). 

We halen de pagina op, even geduld...