Slotfestival Collectie van de Gentenaar
- 02 jun - 03 jun 2023
Wat als burgers, musea en erfgoedinstellingen vrij en creatief gebruik konden maken van elkaars objecten, documenten en verhalen? Met de Collectie van de Gentenaar werd die droom werkelijkheid. Na drie mooie jaren sluit het project af, maar niet zonder een feest! Op 2 en 3 juni ontdek je het resultaat van deze intense tocht tijdens verschillende activiteiten doorheen de Arteveldestad.
Collectie van de Gentenaar in een notendop
Met het project ‘Collectie van de Gentenaar’ werkten onder andere Stad Gent, Design Museum en Digipolis samen met heel wat partners én burgers aan een digitale collectie van stadserfgoed. Het opzet van het project was ambitieus: een brug slaan tussen cultureel erfgoed, technologie en de bewoners van Gent. Niet minder dan 100.000 erfgoedobjecten werden voor het eerst openbaar gemaakt door middel van linked (open) data. Ook wij droegen ons steentje bij om dit werkelijkheid te maken. Omdat linked (open) data één van onze kennisdomeinen is, deelden we graag onze kennis en expertise in dit project.
CoGhent Festival
Wil je weten hoe het project de collecties van 5 Gentse collectiebeherende instellingen publiceerde als linked open data? Ben je benieuwd waar de CoGhent-box zoal terechtkwam, en hoe de Cocreatiefonds-projecten het deden? En wat waren nu eigenlijk de resultaten van de hackaton? Ontdek het allemaal tijdens de boeiende presentaties, workshops, wijkwandelingen en activiteiten die plaatsvinden tijdens het slotfestival van CoGhent.

Praktisch
Op vrijdag 2 juni (9u tot 17u) is het te doen in Kunstencentrum VIERNULVIER (Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent). Tijdens verschillende sessies word je in het project en de resultaten ondergedompeld. In de namiddag vinden er workshops plaats - ons vind je in de opendata- en technologiesessies, waar we onder andere vertellen over cocreatie en het opmaken van een datamanagementplan.
De dag nadien (3 juni van 10u-18u) zetten verschillende Gentse wijken en musea de deuren open en ben je van harte welkom om deel te nemen aan tal van activiteiten.
Programma
Vrijdag 2 juni van 9u tot 17u: Leren en inspireren (Kunstencentrum VIERNULVIER, symposium)
08:30 Registratie
09:00 Welkom
09:30 Plenaire sessies
CoGhent: Wat, waarom en hoe?
CoGhent: Wat zijn de resultaten?
10:30 Koffiepauze
11:00 Plenaire sessie
CoGhent in vijf sporen: buurt, open data, impact, technologie en storytelling.
12:00 Middagpauze
14:00 CoGhent: binnenstebuiten en buitenstebinnen: break-outs & workshops
Buurt: erfgoed injecteren in Gentse wijken en er co-creatief en via technologie mee aan de slag gaan? Hoe doe je dat (niet)?
Open data: CoGhent, een inspirerende case voor data governance, hergebruik en experiment.
Impact: erfgoed, technologie en sociale cohesie. Wat is het potentieel van deze mix en welke impact hadden we op de burgers en de wijken?
Technologie: hoe werd de box gebouwd en ontwikkeld? Waarom is er virtueel reality gebruikt? Tijdens een hackathon ontdek je het allemaal.
Storytelling: verhalen uit de wijken en uit de collecties opsporen en brengen op de socials? Hoe doe je dat (goed)?
16:30 Slotwoord & uitreiking GentGift Awards
17:00 Receptie
Zaterdag 3 juni van 10u tot 18u: Beleven en ontmoeten in de Gentse wijken en musea.
Op deze tweede festivaldag kan je deelnemen aan allerlei activiteiten op verschillende locaties in Gent. Ga mee op stap met wijkverkenners en duik in de verhalen van Sluizeken-Tolhuis-Ham, Watersportbaan en Ekkergem. Of volg een van de filmvertoningen van verhalen uit de CoGhent-box mee. Steek je liever zelf de handen uit de mouwen? Dat kan tijdens een workshop of demo. Afsluiten doen we uiteraard met een slotfeest!
Op beide dagen kan je bovendien doorlopend de showcase van de Cocreatiefonds-projecten meevolgen, en genieten van verhalen uit de collectie in beeld.
→ Interesse? Je kan je plekje voor deze tweede festivaldag hier bemachtigen vanaf 2 mei.
Partners en deelnemers
Ook bij de organisatie van het slotevent bundelen verschillende projectpartners de krachten:
Stad Gent - District 09 - STAM - Design Museum Gent - Huis van Alijn - Industriemuseum Gent - Archief Gent - UGent - Idrops - meemoo - Chase Creative - Fisheye - Inuits - Studio Dott
Samen met: Gener8.ai - Ctrl alt vzw - imec-IDLab vzw - Crashlab - Nerdlab vzw - Koos Fransen / STR.AAT - De Zieke Steur - Aifoon - Mario Matthys - M.USE Belgium - Gentsekoop - Mesh vzw - Vroemvroem - IQRA
Collectie van de Gentenaar wordt mee gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het initiatief Urban Innovative Actions (UIA).