Gerelateerde projecten


Digital Repair Cafe: workshop inhoud van oude dragers capteren

  • 6 jun 2023
| Gent

Heb je nog computerdiskettes of andere oude informatiedragers liggen op zolder? Dan is het Digital Repair Cafe de uitgelezen kans om deze vanonder het stof te halen. Op 7 juni leer je tijdens een hands-on workshop hoe je data van verouderde dragers haalt. 

Voor wie?

Deze workshop richt zich in de eerste plaats op mensen die actief zijn in de brede cultuureelerfgoedsector. We proberen de activiteit zo laagdrempelig mogelijk te houden: technische voorkennis is dan ook niet vereist.

Praktische informatie

De workshop gaat door op dinsdag 7 juni 2023 (10u tot 16u) en vindt plaats in het meemoo-kantoor (Ham 175, Gent). Inschrijven is mogelijk tot 30 mei

Programma

De workshop omvat zowel een theoretisch als een praktisch deel. In het theoretisch deel leer je waar je rekening mee moet houden bij het preserveren van (data op) obsolete dragers. Tijdens het praktische gedeelte gaan we samen aan de slag met leesapparatuur en software. Op het einde van de workshop ben je in staat om de verschillende dragerformaten te herkennen, identieke digitale kopieën van de drager te maken en de kopie te analyseren en gebruiken.

We voorzien zelf enkele testmaterialen, maar moedigen je aan om zelf informatiedragers mee te brengen. Als je eigen informatiedragers bezit, mag je deze zeker ook meenemen. Let op: het gaat hier enkel om datadragers, laat je audio-of videodragers dus best thuis. Geef in onderstaand formulier aan of én welke dragers je meeneemt. Voorlopig staat het overzetten van data op diskettes (3,5 inch en 5,25 inch), Iomega zipdisks, M.O. disks, optische schijven (bv. cd-r, cd-rom of dvd), jaz disk, DDS tapes, interne en externe harde schijven, USB sticks, SuperDisk en diverse geheugenkaarten op het programma. 

In beeld: Auto repairs, Los Angeles, The Library of Congress. Licentie: publiek domein.

Heb je al eens deelgenomen aan deze workshop, en wil je graag nog eens gebruik maken van het digital repair cafe? Met behulp van deze handleidingen kan je ook vrij bij ons aan de slag. Neem contact op met meemoo-collega Nastasia om een datum te prikken.

Deze workshop gaat door op 7 juni in plaats van 6 juni, zoals eerder gecommuniceerd. Alle deelnemers werden hiervan persoonlijk op de hoogte gebracht. Bij vragen kan je contact opnemen met Nastasia. Inschrijven is nog steeds mogelijk.

Schrijf je hier in voor de workshop


Er mogen foto's van mij genomen worden?

Deze foto's mogen gebruikt worden in de communicatie van meemoo?

Hieronder vind je een link naar ons privacybeleid voor evenementen.* Ga je hiermee akkoord?

Over het Digital Repair Cafe

Deze workshop sluit aan bij het inmiddels afgelopen project Digital Repair Cafe. Amsab-ISG en meemoo realiseerden dit project in samenwerking met contentpartners AMVB, VAi, ADVN, AVG, CAVA, en Letterenhuis en met de steun van de Vlaamse Gemeenschap. Het project was een initiatief van de AIDA.

Heb je een vraag?
Contacteer Nastasia Vanderperren
Medewerker Expertise
We halen de pagina op, even geduld...