Gerelateerde events


Gerelateerde projecten


‘Collectie van de Gentenaar’ uit de startblokken

16 dec 2020

Met het project 'Collectie van de Gentenaar' werken onder andere Stad Gent, Design Museum en Digipolis samen met heel wat partners én burgers aan een digitale collectie van stadserfgoed. Ook wij dragen een steentje bij. Ambitieuze plannen, maar hoe gaat dat in z'n werk? Dat werd op 16 december uit de doeken gedaan tijdens de kick-off van het project.

Campagnebeeld Collectie van de Gentenaar

Wat als burgers, musea en erfgoedinstellingen vrij en creatief gebruik konden maken van elkaars objecten, documenten en verhalen? Met de Collectie van de Gentenaar wordt die droom een levensechte mogelijkheid. Het opzet van het project is indrukwekkend: Gentse musea, erfgoedinstellingen en inwoners delen hun cultureel erfgoed. Vervolgens worden 100.000 erfgoedobjecten voor het eerst openbaar gemaakt door middel van open (gelinkte) data, die tastbaar worden in een hoogtechnologische belevingsruimte aan de hand van bijvoorbeeld visualisaties. 

Concreet reist vanaf 2022 een mobiele, hoogtechnologische box rond in drie Gentse wijken: Watersportbaan-Ekkergem, Sluizeken-Tolhuis-Ham en Wondelgem. Daar krijgt iedereen de kans om eigen verhalen te delen en toe te voegen. De bijdrage van Gentenaars zal de collectie verrijken en zorgt ervoor dat inwoners samen actief het Gentse patrimonium kunnen mee vormgeven.

“Een robuust en authentiek gemeenschapsversterkend verhaal, waar we als Gentenaars fier op zullen kunnen zijn”, aldus burgemeester Matthias De Clercq. Lees meer in het nieuwsbericht van Stad Gent >>

Dit project wordt mee gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het initiatief Urban Innovative Actions (UIA).

We halen de pagina op, even geduld...