SPARQL-kenningsmakingsdemo

14 sep 2021

Ben je actief in de erfgoedsector en ben je bezig met collectiebeheer, dan heb je vast al eens gehoord van linked (open) data. Ook concepten als API’s of SPARQL-endpoints doen mogelijk een belletje rinkelen. Maar hoe kan je deze toepassingen nu gebruiken in de context van je dagelijkse activiteiten? Je ontdekt het tijdens de online SPARQL-demo, georganiseerd in het kader van het Cultural Data Lab.

SPARQL-watte? Het zou een Pokemonfiguur kunnen zijn, maar SPARQL is wel degelijk een querytaal die het mogelijk maakt om data te bevragen. Tijdens deze demonstratie leer je hoe je linked (open) data die via een API toegankelijk gemaakt worden, ook effectief kan bevragen. Ben je nu even het noorden kwijt? Geen zorgen, alle technische termen worden tijdens het event op een laagdrempelige manier uit de doeken gedaan.

Aan de hand van use cases maken we de meerwaarde van SPARQL voor jou concreet, of je nu conservator, communicatiemedewerker of onderzoeker bent. Door gerichte vragen te stellen aan de datawolk van de Collectie van de Gentenaar kan je interessante informatie verwerven en onverwachte verbanden blootleggen.

Voor wie?

De SPARQL-demo is interessant voor uiteenlopende profielen. Niet alleen medewerkers van erfgoedinstellingen en stadsdiensten, maar ook onderzoekers en studenten Digital Humanities kunnen er iets van opsteken. Ben je technisch minder onderlegd? Geen probleem, voorkennis is niet nodig.

Praktisch

Dit event gaat door op 14 september en vindt online plaats. Het is een demonstratie, als deelnemer hoef je dus enkel te luisteren en mee te volgen. Ben je geprikkeld om zelf aan de slag te gaan? Dat kan tijdens de SPARQL-party in november. Meer info daarover volgt later.

Meemoo organiseert deze activiteit in samenwerking met District09. Sam Donvil (meemoo), Brecht Van de Vyvere (UGent) en Olivier Van D’huynslager (Design Museum Gent) delen er hun expertise.

De SPARQL-demo wordt georganiseerd in het kader van het Cultural Data Lab, één van de kernactiviteiten binnen het project De Collectie van de Gentenaar. Met de Gentse Krook als uitvalsbasis is het een broedplaats voor experiment en innovatie. Aan de hand van een reeks activiteiten worden spelers op het kruispunt tussen cultuur, data en technologie verenigd. Op die manier kunnen verrassende samenwerkingen tussen bedrijven, burgers, kennis- en erfgoedinstellingen en overheden ontstaan.

Afbeelding door Franki Chamaki via Unsplash

We halen de pagina op, even geduld...