Digital Repair Cafe: workshop inhoud van oude dragers capteren

9 dec 2021

Herinner je nog de computerdiskette? Misschien heb je zelfs nog enkele exemplaren liggen? Aansluitend op het inmiddels afgelopen project Digital Repair Café organiseren we op 9 december 2021 een hands-on workshop waarbij je data van computerdiskettes en andere verouderde dragers leert halen.

Praktische informatie

Wanneer?

De workshop vindt plaats op donderdag 9 december 2021 van 10u tot 16u. Inschrijvingen voor deze workshop zijn afgelopen.

Let op: deze workshop gaat door in gewijzigde vorm. Voor meer informatie kan je contact opnemen met Nastasia Vanderperren.

Voor wie?

Deze workshop richt zich in de eerste plaats op mensen actief in de brede cultuursector. We proberen de activiteit zo laagdrempelig mogelijk te houden: technische voorkennis is dan ook niet vereist!

Verloop van de dag?

De workshop omvat zowel een theoretisch als een praktisch deel. In het theoretisch deel leer je waar je rekening mee moet houden bij het preserveren van (data op) obsolete dragers; in het praktische gedeelte gaan we met leesapparatuur en software aan de slag. Op het einde van de workshop ben je in staat om de verschillende dragerformaten te herkennen, identieke digitale kopieën van de drager te maken en de kopie te analyseren en gebruiken.

We voorzien zelf testmateriaal. Als je eigen informatiedragers bezit, mag je deze zeker ook meenemen. Geef in onderstaand formulier aan of én welke dragers je meeneemt. Voorlopig staat het overzetten van data op diskettes (3,5 inch en 5,25 inch), Iomega zipdisks, M.O. disks en optische schijven (bv. cd-r, cd-rom of dvd) op het programma. Zijn er andere verouderde dragers waar jij de data wil afhalen? Contacteer dan Nastasia Vanderperren en we bekijken of we het kunnen opnemen.

Over Digital Repair Cafe

Deze workshop sluit aan bij het inmiddels afgelopen project Digital Repair Cafe. AMSAB-ISG en meemoo realiseerden dit project in samenwerking met contentpartners AMVB, VAi, ADVN, AVG, CAVA, en Letterenhuis en met de steun van de Vlaamse Gemeenschap. Het project was een initiatief van de werkgroep Privaatrechtelijk Archief.

Door de COVID-19-maatregelen werd de workshop, initieel gepland op 13 november 2020, uitgesteld naar een latere datum.

Heb je een vraag?
Contacteer Nastasia Vanderperren
Medewerker Expertise
We halen de pagina op, even geduld...