Collectie van de Gentenaar op koerssnelheid
28 jun 2022Een brug slaan tussen cultureel erfgoed, technologie en de bewoners van Gent. Dat is de ambitie van de Collectie van de Gentenaar (CoGent), een groots opgezet samenwerkingsproject waar ook meemoo zijn schouders onder zet. De laatste projectupdate ligt al even achter ons, daarom praten we je snel bij. Waar je je aan kan verwachten? Het opzet van het Cultural Data Lab, OSLO-nieuws, onze deelname aan een jury, en meer.
In december 2020 schoot CoGent uit de startblokken met een indrukwekkend plan: Gentse musea, erfgoedinstellingen en inwoners delen hun cultureel erfgoed. Op het einde van de rit worden 100.000 erfgoedobjecten via linked open data toegankelijk en herbruikbaar gemaakt.
De CoGentbox strijkt neer
De CoGent-box is geopend! Met deze hoogtechnologische mobiele belevingsruimte willen we bewoners en erfgoed samenbrengen: we combineren collectiestukken met verhalen van Gentenaren en bouwen zo een brug naar de de belevingswereld van de Gentenaar. Vorig jaar werden drie wijken geselecteerd als ideale standplaats, in april dit jaar vond de innovatieve box een eerste standplaats in Wondelgem. De rondreizende box trekt later naar de Watersportbaan en het Tolhuispark om volgend jaar definitief te openen in het Design Museum Gent. Wil jij de box bezoeken?
13 projecten van start
Projecten die op een vernieuwende manier Gentse erfgoeddata aanwenden, maakten kans op een financieel duwtje in de rug. Van de 36 boeiende projectkandidaturen die Stad Gent en District09 ontvingen, worden er maar liefst 13 weerhouden. Groot nieuws vanuit het Cocreatiefonds! Met een gezamenlijke som van 200.000 euro starten de projecten volgend jaar op.
Onze rol? Meemoo-collega Astrid zetelde in de jury voor alle technologische dossiers (gebruik makend van de technische infrastructuur van CoGent), collega Lise was jurylid bij de creatieve projecten en collega Sam staat als centraal contactpunt in voor de verdere begeleiding en ondersteuning van de projecten. Ontdek de geselecteerde projecten.

Afbeelding: Georges Ronsse en Karel Kaers met fiets op schouder en helm, 1930, Huis van Alijn, Collectie van de Gentenaar
Cultural Data Lab: voor creatief hergebruik van open culturele data
Het Cultural Data Lab vestigde zich vorig jaar in de Gentse Krook. Het wat? Dit experimenteel lab is er voor iedereen die creatief aan de slag wil met culturele data van de aangesloten Gentse collecties. Sinds de start van dit jaar staan wij samen met District09 in voor de coördinatie. Dat doen we vanuit de overtuiging dat het ontsluiten van digitaal erfgoed nog maar een eerste stap is: data worden pas echt gevaloriseerd als het hergebruik ervan aangemoedigd wordt. Nu het Cocreatiefonds op koerssnelheid zit, is ook het lab volop in de weer met diverse initiatieven om dit hergebruik aan te wakkeren. Een eerste aanzet deden we tijdens een panelgesprek in kader van Publiekdomeindag. Herbekijk hier de conversatie.
Houd daarnaast zeker de activiteitenkalender van CoGent in de gaten. Een tipje van de sluier: een resultaatgerichte hackathon in oktober en meme’s maken tijdens Gent GIFt…
Linked open data delen met OSLO
OSLO - kort voor Open Standaarden voor Linkende Organisaties - is de uitwisselingsstandaard van de Vlaamse overheid voor linked open data. CoGent is het eerste project in Vlaanderen dat de standaard zal implementeren in de cultureelerfgoedsector. Dé uitgelezen kans om een OSLO-werkgroep in het leven te roepen. Zo kunnen we onze opgedane kennis delen en andere instellingen in het gesprek betrekken.
Tijdens de OSLO-kickstart presenteerden we een eerste plan van aanpak om - binnen onze opdracht in CoGent - enkele instellingen te begeleiden bij het implementeren van de standaard. Voor deze extra ondersteuning bleek er veel interesse te zijn.
In de lente van 2022 begeleiden we Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) en hun dienstenleverancier LIBIS met de implementatie van OSLO. Hierna is het de beurt aan Memorial Museum Passchendaele 1917 en het Departement Cultuur, Jeugd en Media (in functie van hun Topstukkendatabank).
Collectie van de Gentenaar wordt gesubsidieerd door het Urban Innovative Actions-initiatief voor duurzame stedelijke ontwikkeling van de Europese Unie.