Erfgoeddatabanken: deel je mening en blijf op de hoogte

10 mei 2022

Voor de registratie en het beheer van erfgoedcollecties maakt de erfgoedsector vandaag gebruik van Erfgoedplus en Erfgoedinzicht. Tegen eind 2024 stappen we over naar 2 nieuwe systemen. Om de functionaliteiten van de toekomstige erfgoeddatabanken te bepalen, organiseren we binnenkort een aantal focusgroepen en klankbordsessies. Zo kunnen huidige gebruikers - maar ook de bredere erfgoedsector - ideeën, noden en ervaringen delen. Daarnaast lanceren we een projectspecifieke nieuwsbrief voor iedereen die op de hoogte wil blijven.

Vorig jaar werd het voorstel rond de Vlaamse erfgoeddatabanken goedgekeurd. Vandaag kan het project echt op gang komen, en daar willen we de erfgoedsector bij betrekken. Daarom organiseren we in mei en juni de eerste focusgroepen en klankbordsessies. De uitkomst van deze bijeenkomsten? Die nemen we mee bij het bepalen van de functionaliteiten van de toekomstige erfgoeddatabanken.

Ben je gebruiker van een van de huidige systemen, dienstverlener of expert collectiebeheer of -registratie? Dan kan je je stem laten horen in een van de focusgroepen. Je kiest zelf met welk thema je het liefst aan de slag wil: basisregistratie, uitgebreide registratie, beeldbeheer, bibliotheekrecords, archiefrecords, aggregatie, collectievenster binnen je eigen website of het gebruik van open data. De plaatsen per sessie zijn beperkt, dus aarzel niet om je in te schrijven.

In beeld: Discussie tussen uitgevers en schrijvers over boekenmarktboycot van schrijvers in RAI, Amsterdam, 1970, foto door Bert Verhoeff / Anefo, CC0

In de klankbordgroep willen we een brede vertegenwoordiging van de erfgoedsector: de groep staat open voor iedereen binnen de erfgoedsector die inhoudelijk over het project wil meedenken en feedback wil geven. Tijdens de loop van het project zullen we geregeld met deze groep afstemmen. In juni vinden de eerste drie klankbordsessies plaats, waar de output van de focusgroepen op tafel zal liggen.

Wil je mee vorm geven aan de toekomstige erfgoeddatabanken?

Blijf op de hoogte over de erfgoeddatabanken

Ben je benieuwd wat er beweegt binnen het project rond de erfgoeddatabanken? Schrijf je dan meteen in voor de gloednieuwe projectnieuwsbrief. Een paar keer per jaar ontvang je de vorderingen van het project rechtstreeks in je mailbox.

We halen de pagina op, even geduld...