SOS OSLO: Invulboek Objecten breidt uit

11 mrt 2022

Ben je registrator bij een erfgoedinstelling? Dan is het Invulboek Objecten op kennisplatform CEST je beste vriend. Dit handboek met beschrijvingsregels helpt je bij het documenteren van erfgoedobjecten in een collectiebeheersysteem. Sinds kort is het invulboek ook afgestemd op OSLO, de Vlaamse uitwisselingsstandaard voor cultureel erfgoed.

Om informatie over erfgoedobjecten eenvormig en volledig te bewaren én makkelijk bruikbaar te maken binnen en buiten de muren van een erfgoedinstelling, moet de documentatie en registratie in een digitaal beheersysteem volgens uniforme beschrijvingsregels gebeuren. Die regels vind je terug in het Invulboek Objecten op projectcest.be.

Het invulboek is geen statisch instrument, het wordt doorlopend uitgebouwd en geredigeerd. Het beheer ligt eerst en vooral in de handen van collectieregistratoren. Door hun suggesties kunnen de invoerinstructies en mappings verder verbeterd worden. Daarom is het een wiki: iedereen kan bijdragen door een pagina te bewerken of opmerkingen toe te voegen.

Ondersteuning bij implementatie OSLO

Met OSLO - kort voor Open Standaarden voor Linkende Organisaties - wil de Vlaamse overheid inzetten op een uniforme manier om data uit te wisselen. De implementatie van deze standaard is dan ook een belangrijk aandachtspunt voor veel instellingen, bijvoorbeeld in de projecten die goedgekeurd werden in het kader van de extra oproep binnen de subsidielijn Inhaalbeweging Digitale Collectiedata.

Afbeelding: 'Computergebouw van KLM voor automatische boekingsmethode "Corda" in Amstelveen.', 1970, Anefo, CC0

Vanaf nu helpt het Invulboek Objecten hier een handje bij: op vraag van Informatie Vlaanderen hebben we het invulboek gekoppeld met de OSLO-applicatieprofielen voor Erfgoed Object en Erfgoed Event. Dit deden we samen met de Collectie van de Gentenaar. Het resultaat is een dataprofiel waarmee je informatie-elementen uit de basisregistratiedata kan uitdrukken als data die in lijn zijn met de OSLO-standaard. Daarnaast leer je er hoe je metadata kan coderen naar JSON-LD, een OSLO-conforme methode om linked data over te dragen. Handig!

Vragen over OSLO?

  • Raadpleeg hier de OSLO-presentatie van Digitaal Vlaanderen tijdens de vorige Collegagroep Digitale Collectieregistratie.

  • Bekijk de opname van de OSLO-kickstart georganiseerd door de Collectie van de Gentenaar.

  • Voor meer informatie over dit onderwerp kan je terecht bij Informatie Vlaanderen en Digitaal Vlaanderen.

We halen de pagina op, even geduld...