Stap binnen in de rijke digitale audiovisuele collecties van onze contentpartners

14 mrt 2023

Maak kennis met de bezoekertool, een nieuwe interface waarmee onze contentpartners de deuren kunnen openstellen tot hun digitale audiovisuele collecties bewaard bij meemoo. Ter plekke een beeld of geluidsfragment consulteren, het kan! Een belangrijke stap in een breder verhaal waarin we toewerken naar een betere toegankelijkheid van het digitaal materiaal in het meemoo-archiefsysteem. 

In het meemoo-archiefsysteem zitten pareltjes van ruim 170 organisaties in cultuur, media en overheid. Dit audiovisueel archiefmateriaal openstellen voor een groter publiek is geen sinecure, er komen namelijk heel wat rechtenkwesties bij kijken. Met de lancering van de bezoekertool komt hier nu verandering in: we zetten de deur naar toegankelijkheid verder open. Dankzij de gebruiksvriendelijke interface kan je vanaf nu vlot digitaal audiovisueel materiaal doorzoeken én raadplegen ter plekke bij onze partners zelf. Handig bij studie, privé of wetenschappelijk onderzoek. 

Hoe het werkt? Als bezoeker kan je:

  1. via bezoek.hetarchief.be vlot een van de deelnemende partners (de aanbieder) contacteren om een afspraak te maken.

  2. tijdens je afspraak bij de aanbieder ter plaatse een selectie digitaal beeld en geluid doorzoeken.

  3. interessante fragmenten meteen bekijken en beluisteren. Een aparte aanvraag is dus niet meer nodig. 

Op dit moment zijn Amsab-ISG, ADVN en KADOC-KU Leuven al klaar om je te ontvangen. Mondjesmaat zullen er meer aanbieders bijkomen - een 6-tal contentpartners zijn momenteel bezig met de opstart. Wil je op de hoogte blijven van nieuwe aanbieders, hou dan zeker de meemoo-nieuwsbrief in de gaten. 

Even enthousiast als wij? Surf naar bezoek.hetarchief.be, maak een afspraak en duik in de collectie van onze contentpartners. Voor KADOC-KU Leuven plan je je afspraak via hun eigen website.

Eerste stap in een groter verhaal

Op hetarchief.be kon je al terecht om metadata te doorzoeken van (een groot deel) beeld en geluid dat we voor onze contentpartners bewaren. Nu wordt het dus ook mogelijk om het audiovisueel materiaal dat door meemoo gedigitaliseerd wordt of bij ons instroomt, ter plaatse te consulteren bij contentpartners die dat wensen. Een logische stap, die tot nu toe nog niet mogelijk was. 

Achter de schermen bouwen we samen met onze partners volop verder aan manieren om dit materiaal toegankelijker te maken. De volgende stip aan de horizon? Een nieuw platform waarop we de bezoekertool, hetarchief.be en Catalogus Pro - en later ook Nieuws van de Groote Oorlog en artinflanders.be - willen samenbrengen onder één koepel. Zodat jij op één plek het materiaal van onze contentpartners kan doorzoeken en indien mogelijk ook raadplegen. Daarover binnenkort meer.

We halen de pagina op, even geduld...