Metadata en media: project Shared AI goedgekeurd!

14 mrt 2023

Er bevindt zich een massa aan audiovisueel materiaal in het digitale meemoo-archief. Dat deze content wegens een gebrek aan beschrijvende metadata niet makkelijk doorzoekbaar is, vangen we voor de overheids- en cultuursector al op met het Gecoördineerd Initiatief voor Vlaamse Erfgoeddigitalisering (GIVE). Nu hebben we ook goed nieuws voor de mediasector, want op het einde van dit jaar gaat het project Shared AI van start.

Om technologische innovatie in de mediasector te stimuleren, lanceerde minister Dalle vorig jaar de projectoproep digitale transformatie. Samen met VRT en de regionale omroepen dienden we een project in voor de metadataverrijking van mediacontent in een regionale context. En dat werd eind vorig jaar goedgekeurd! Vanaf eind dit jaar storten we ons, net als in het GIVE-project, op spraak-, entiteits- en gezichtsherkenning. Samen bouwen we een stevige basis voor uniformere metadata over mediaspelers heen. 

Bruggenbouwers

De items van verschillende partners tegelijkertijd beschrijven, dat is uniek én enorm waardevol. Dankzij deze aanpak wordt het bijvoorbeeld mogelijk om personen over content en zelfs over partners heen te identificeren. Door de metadata te combineren en door ze te linken aan een externe bron zoals Wikidata, wordt het materiaal bovendien makkelijker doorzoekbaar.

Hoe verdelen we de rollen?

Projectpartner VRT deed al heel wat kennis op over metadataverrijking via artificiële intelligentie (AI) en zal zich buigen over de implementatie van gedeelde authorities of bronnen. De regionale omroepen AVS, BRUZZ, De Buren, RING TV, RMM en RTV zullen o.a. mee nadenken over het implementeren van workflows binnen hun redacties. Dat zij zich allemaal achter dit project scharen, zorgt trouwens ook voor schaalvoordeel.

Structureel samenwerken met de regionale zenders en met VRT is ons niet vreemd: we archiveren, digitaliseren en ontsluiten al enkele jaren hun archiefmateriaal. Daarom zullen wij het voortouw nemen. Het project zal bovendien voortbouwen op de kennis en systemen die we momenteel klaarstomen in het GIVE-metadataproject, een ideale match dus.

Afbeelding: Het proces van gezichtsherkenning toegepast op een foto van acteur Josse De Pauw en danseres Fumiyo Ikeda (ca. 1979), Michiel Hendryckx. Licentie: CC0.

Dit project kadert binnen het relanceplan Vlaamse Veerkracht van de Vlaamse overheid.

We halen de pagina op, even geduld...