Workshop auteursrecht

23 nov 2021

Hoe geef je de rechtenstatus van je culturele content aan op het web? Welke rechtenmetadata registreer je? En hoe voer je onderzoek naar de rechten op grote hoeveelheden verweesd materiaal? Regelmatig ontvangen wij vragen over rechten op culturele content. Omgaan met auteursrecht is dan ook geen simpele klus! Daarom organiseren we op 23 november 2021 een praktijkgerichte workshop rond auteursrecht waarin we je voorzien van de nodige bagage.

De vaak complexe en gelaagde rechtenstatus plaatst ook ons en onze werking voor uitdagingen. Daarom zetten we in 2019 het project Tools voor het bewust omgaan met auteursrechten en gebruiksbeperkingen op culturele content op. De handvatten die we in dit project ontwikkelden, staan centraal in deze workshop. We willen de culturele sector namelijk graag ondersteunen, onder meer door onze expertise op vlak van rechten en privacy met jullie te delen.

© Bib Conservatorium Brussel, School of Arts Erasmushogeschool

Deze workshop richt zich in het bijzonder op collecties die nog auteursrechtelijk beschermd zijn en is complementair aan de rechtenworkshop die we jaarlijks organiseren in het kader van Publiekdomeindag. Tijdens deze Publiekdomeindag rechtenworkshop richten we ons uitsluitend op het online toegankelijk maken van erfgoedcollecties waarop geen auteursrechtelijke bescherming meer rust.

Praktisch

Voor wie?

Dit evenement is vooral bedoeld voor culturele organisaties die hun collecties (online) toegankelijk willen maken.

Wanneer?

Deze workshop zal doorgaan op dinsdag 23 november 2021 van 11u tot 16u30. De inschrijvingen voor deze sessie zijn afgelopen.

Waar?

De workshop gaat online door. Uitgebreidere informatie en de link volgen later.

Programma

Deze workshop bestaat uit twee delen, en is praktijkgericht. Ook interesse in een basiscursus auteursrecht? Je kan op 18 november terecht bij onze collega’s van FARO voor een introductie tot auteursrecht.

Onze workshop ziet er uit als volgt:

  • voormiddag (11u-12u): optioneel uurtje theoretische opfrissing van de basisconcepten van auteursrecht;

  • namiddag (13u-16u30): de workshop bestaande uit oefeningen, omkaderd met de nodige theorie.

We zullen in onze praktijkgerichte workshop de volgende topics behandelen:

  • het bepalen van de rechtenstatus van collectiestukken en hun digitale reproducties;

  • het documenteren en publiceren van rechteninformatie (labels, licenties, naamsvermeldingen);

  • risicobeheer: het gebruik van uitzonderingen binnen het auteursrecht, de mogelijkheden van regelingen voor verweesde werken en out-of-commerce-werken;

  • de interne omgang met auteursrechten bij de creatie van nieuw materiaal, oftewel modelovereenkomsten.

Heb je een vraag?
Contacteer Bart Magnus
Medewerker Expertise
We halen de pagina op, even geduld...