Pareltje in de kijker: welvaart in de warmte

30 sep 2022

We voelen, ruiken en proeven de herfst in de lucht. Sommigen zijn wat melancholisch en profiteren van de laatste zonnestralen. Anderen verheugen zich al langer op dikke truien, donkere dagen en warme kopjes chocomelk. En vroeger? Toen was het niet anders. Reis met ons mee naar 1974 en neem een kijkje in een knusse woonkamer.

Zie je geen filmpje? Controleer even je cookie-instellingen, dan kunnen we deze inhoud ook aan jou tonen. Je cookie-instellingen aanpassen kan onderaan deze pagina. Klik op 'verander uw toestemming' vlak boven de tabel en vink 'voorkeuren' en 'statistieken' aan.

In het filmpje zien we een ‘traditioneel’ gezin met een heldere taakverdeling. Terwijl moeder de stoofpot van de juiste kruiden voorziet, maait vader het gras in de tuin dat door het herfstweer is aangetast. Na het avondmaal kruipt de familie wat dichter bij elkaar, gaat de open haard aan en kijken ze gezamenlijk naar een spannende voetbalwedstrijd. Gezelligheid troef!

Het gezin stelt het niet slecht. Dat was de boodschap die de Belgische Socialistische Partij met deze publiciteitsfilm verkondigde op het ideologisch congres van 1974. De levensstandaard ging er volgens hen erg op vooruit en dankzij de ontwikkeling van de welvaartsstaat kwam er geld vrij voor ‘luxeproducten’. Dit zien we in de keurig gevulde vaatwasmachine, de grote televisie, de zondagskleren en de vers geknipte kapsels.

Op het congres klopte de partij zichzelf daarvoor op de borst. Daarnaast keek ze verder naar de uitdagingen en bedreigingen in de toekomst, zoals de problemen van de 3e en 4e wereld. De BSP riep dan ook op om het algemeen belang niet uit het oog verliezen.

We halen de pagina op, even geduld...