Een maanverlichte Erfgoeddag

20 apr 2021

Erfgoeddag blaast dit jaar twintig kaarsjes uit, en dat moet gevierd worden! Op 24 en 25 april halen we onze innerlijke nachtraaf naar boven en wordt De Nacht gehuldigd. Ter ere van deze feestelijke editie doken we in de archieven van onze contentpartners op zoek naar nachtelijke taferelen. Dit tweede deel van onze drieluik staat in het teken van de mysterieuze maan en belicht een beeldfragment van contentpartner RTV.

De maan vormt al eeuwenlang een bron van fascinatie. Over de hele wereld circuleren dan ook de gekste, mooiste en gruwelijkste verhalen over de ronde satelliet. Leeft er echt een mannetje op de maan? En kan je een weerwolf worden bij volle maan? Wetenschappers, schrijvers, muzikanten en dichters vonden én vinden nog steeds inspiratie in de bleke maan, zo ook Luke Jerram.

Zie je geen filmpje? Controleer even je cookie-instellingen, dan kunnen we deze inhoud ook aan jou tonen. Je cookie-instellingen aanpassen kan onderaan deze pagina. Klik op 'verander uw toestemming' vlak boven de tabel en vink 'voorkeuren' en 'statistieken' aan.

De Britse kunstenaar Luke Jerram creëerde een levensechte maan met een diameter van wel 7 meter. Het werk, gebaseerd op foto’s van NASA, reist de wereld rond en prijkte al in vele plaatsen. Al bestaat er wellicht geen betere locatie dan Mechelen, stad van de Maneblussers. Kijk mee hoe het kunstwerk zweeft in de statige Sint-Romboutstoren.

Wist je dat?

De naam Maneblussers zou er gekomen zijn toen een benevelde man in 1687 de kroeg uitstapte en een blik op de Sint-Romboutstoren wierp. Het was volle maan en de hemel hing vol wolken, daarom dacht de man dat de toren in brand stond. Hij sloeg meteen alarm en de Mechelaars rolden hun bed uit om de toren te blussen. Tot ze op de toren merkten dat ze de maan hadden willen blussen…

Voor Erfgoeddag belichten we drie pareltjes uit ons archiefsysteem en zetten we ze in de kijker op onze website. Deze reportage komt uit het archief van regionale zender RTV. Zij maken reportages voor en over de bevolking van de Antwerpse Kempen en de regio Mechelen.

Ook zin om de nachtraaf in jezelf naar boven te halen? Ontdek hier welke activiteiten er in jouw buurt georganiseerd worden rond Erfgoeddag.

We halen de pagina op, even geduld...