(Bitter)zoet wegdromen op Erfgoeddag

19 apr 2021

Op 24 en 25 april viert Erfgoeddag zijn twintigste verjaardag met een feestweekend dat helemaal in het teken staat van het thema De Nacht. Ter ere van deze feesteditie doken we in de archieven van onze contentpartners om nachtelijke taferelen op te snorren die het verdienen om het daglicht te zien. Deze week belichten we in deel één van ons drieluik een schilderij van kunstenaar Frits Van den Berghe.

Je kent ze wel, die dromen waarin al je tanden stuk voor stuk uitvallen. Of erger nog: je bent te laat voor een belangrijk examen terwijl je eigenlijk al jaren van de schoolbanken af bent. Tijdens onze slaap maken we de meest absurde dingen mee. Het is dan ook niet verwonderlijk dat kunstenaars sinds jaar en dag gefascineerd zijn door dit fenomeen.

Ook Belgisch kunstenaar Frits Van den Berghe (1883-1939) zag dromen als een manier om het onderbewustzijn te onderzoeken. In zijn werk getiteld ‘De droom’ (1927) neemt de kunstenaar ons mee in een surrealistische droomwereld die aandoet als een ware nachtmerrie.

Centraal zien we een kolossale slapende gedaante die lijkt te zweven in een zee van blauw. Uit zijn buik doemt een vervaarlijk geel figuur op met een beangstigende blik in de ogen. De rode theatrale gedaante op zijn borst lijkt wel een doodskist op handen en voeten. Rechts danst een naakt maar tegelijk versluierd figuur op het lichaam van onze nietsvermoedende protagonist. Het geheel baadt in mysterie en zadelt de toeschouwer op met een onheilspellend gevoel.

‘De droom’ maakt deel uit van de collectie van onze contentpartner museum Dhondt-Dhaenens in Sint-Martens-Latem, waar Van den Berghe zelf enige tijd verbleef. Hij was medegrondlegger van het Latemse expressionisme en oefende zo een belangrijke invloed uit op latere generaties van Belgische kunstenaars. Het museum is momenteel tijdelijk gesloten wegens renovatiewerken, maar je kan ‘De droom’ intussen bekijken via artinflanders.be. Je mag dit werk gratis downloaden voor persoonlijk gebruik, zonder het te veranderen of commercieel te verspreiden.

Ook zin om de nachtraaf in jezelf naar boven te halen? Ontdek hier welke activiteiten er in jouw buurt georganiseerd worden rond Erfgoeddag.

We halen de pagina op, even geduld...