Pareltje in de kijker: aprilvissen in Brugge

28 apr 2022

Keek jij als kind ook vol spanning uit naar 1 april, klaar om de hele dag lang kattenkwaad uit te halen en je ouders, vrienden of leerkracht in de maling te nemen? Of tel je nog steeds de dagen af, zodat je die ene collega een poets kan bakken? Je bent niet de enige. Elk jaar worden overal ter wereld 1 aprilgrappen uitgehaald. Dat was niet anders op 1 april 1995 in Brugge.

Zie je geen filmpje? Controleer even je cookie-instellingen, dan kunnen we deze inhoud ook aan jou tonen. Je cookie-instellingen aanpassen kan onderaan deze pagina. Klik op 'verander uw toestemming' vlak boven de tabel en vink 'voorkeuren' en 'statistieken' aan.

Enkele toeristen aan boord van een bootje op de Brugse Reien schrokken zich een hoedje toen een controleur verkondigde dat iedereen zonder ticket de varende boot moest verlaten. Vier jongemannen - die mee in het complot zaten - sprongen prompt het water in. Dit joeg de medepassagiers, die bewust geen ticket hadden meegekregen, de schrik op het lijf. Stond hen ook een frisse duik te wachten? Achteraf kan er wel een lach van af. Voor een van de toeristen was het zelfs de mooiste 1 aprilgrap die ze in haar leven heeft meegemaakt.

Waar komt 1 april vandaan?

Historici proberen nog steeds te achterhalen hoe de traditie van 1 april ontstaan is. Een populaire theorie legt de oorsprong bij de overgang naar de Gregoriaanse kalender in 1582. Tot dan toe werd nieuwjaar gevierd van 25 maart tot 1 april, maar volgens de nieuwe kalender begon het nieuwe jaar vanaf dan op 1 januari. In de eerste jaren die volgden, verstuurden sommigen uitnodigingen voor nieuwjaarsfeestjes op 1 april, om anderen te foppen. Mensen die vergeten waren dat nieuwjaar niet meer op 1 april viel, werden ‘aprilvissen’ genoemd.

Deze theorie klinkt dan wel geloofwaardig, maar correct is het waarschijnlijk niet. Historici vonden namelijk al in eerdere bronnen vermeldingen van 1 april terug. Al in 1539 schreef de Gentse rederijker Eduard de Dene een gedicht over een knecht die op 1 april door zijn meester op pad gestuurd werd met een “onmogelijke” opdracht. Anderen linken 1 april aan veel oudere tradities, zoals de Hilaria in het oude Griekenland of het vieren van de lente-equinox.

Wat de oorsprong van 1 april ook mag zijn, het blijft tot op de dag van vandaag een wereldwijd fenomeen. Van kinderen die hun vriendjes voor de gek houden op de speelplaats, tot internationale bedrijven die valse aankondigingen doen en werkgevers die hun werknemers beetnemen: niemand is veilig voor de aprilvis.

Regelmatig belichten we een pareltje uit ons archiefsysteem en zetten we het in de kijker op onze website. Deze reportage komt uit het archief van contentpartner Focus-WTV. Voor het meest belangwekkende nieuws uit West-Vlaanderen moet je bij hen zijn.

We halen de pagina op, even geduld...