Erfgoeddag maakt school

28 apr 2022

Afgelopen zondag - 24 april - was het weer Erfgoeddag: dé hoogdag voor cultureel erfgoed in Vlaanderen. Dit jaar duurt het feest extra lang: van 25 tot 29 april vieren we de 'Erfgoedweek'. Het thema? Ons rijke schoolleven en -verleden. Daar spelen we met onze ontsluitingsplatformen maar al te graag op in.

Voor de gelegenheid lanceren we op Het Archief voor Onderwijs nieuwe collecties boordevol audiovisueel erfgoed van onze contentpartners. Met artinflanders.be leverden we enkele mooie beelden voor de digitale scheurkalender van FARO, en op de Facebook-pagina van hetarchief.be zetten we markant schoolerfgoed in de kijker.

Nieuwe erfgoedcollecties op Het Archief voor Onderwijs in samenwerking met FARO

Met ons onderwijsplatform kunnen we een thema als schoolerfgoed natuurlijk niet zomaar laten passeren. Daarom sloegen we de handen ineen met FARO, drijvende kracht achter Erfgoeddag. Speciaal voor de gelegenheid vinden leerkrachten nu acht thematische erfgoedcollecties met audio- en videomateriaal terug op Het Archief voor Onderwijs. Die filmpjes en geluidsfragmenten kunnen ze breed inzetten in de les. Het doel? Erfgoed in de schijnwerpers zetten in de klas. Zo worden leerlingen gestimuleerd om het erfgoed rondom hen te koesteren.

De collecties werden samengesteld door Eva Begine (gedetacheerd leerkracht bij FARO) met materiaal van onze contentpartners. Voor het lager onderwijs komen de thema's schoolerfgoed, erfgoed in je buurt en erfgoed in beroepen aan bod. De collecties voor het secundair onderwijs focussen op de thema's en competenties burgerschap, historisch bewustzijn, ‘Iedereen erfgoedt’, Nederlands en STEM (kort voor Science - Technology - Engineering - Mathematics).

Schoolerfgoed van onze contentpartners op hetarchief.be

De collecties van onze contentpartners bulken van het erfgoed. Naast Het Archief voor Onderwijs (gericht op leerkrachten en leerlingen secundair), kan iedereen op hetarchief.be informatie opsnorren over filmpjes en geluidsfragmenten van onze contentpartners. Ter ere van Erfgoeddag doken we zelf in de online inventaris, op zoek naar historisch beeld en geluid over onderwijs. In dit bericht lichten we al een tipje van de sluier op, tijdens de Erfgoedweek ontdek je meer op de Facebook-pagina van hetarchief.be.

De schoolstrijd

In de jaren 50 van de vorige eeuw stonden de verhoudingen tussen het katholieke en het seculiere onderwijs op scherp. Via de beschrijvingen op hetarchief.be vind je tal van herinneringen aan deze tweede schoolstrijd. Zo getuigen verschillende audiofragmenten uit de collectie van contentpartner AMSAB-ISG hoe de sociaal-liberale regering de macht van het katholieke onderwijs aan banden legde.

Onderwijsdebat in het Vlaams Parlement

Benieuwd hoe ons onderwijs van vandaag tot stand gekomen is? Snuister op hetarchief.be dan eens in het beeldmateriaal van contentpartner Vlaams Parlement. Aan de hand van de beschrijvingen van de opnames kan je het beleid en de onderwijsvernieuwingen van de laatste jaren reconstrueren.

Het klaslokaal van weleer

Wil je de schoolsfeer van vroeger opsnuiven, doorblader dan eens het archiefmateriaal van contentpartner VRT. Op hetarchief.be delen we informatie over reportages uit de goede oude tijd tot nu: van nonnen voor de klas, tot turnoefeningen in vintage plunje. Nostalgie gegarandeerd!

In beeld: 'Twee kinderen in het Stedelijk Museum in Amsterdam, Jac. de Nijs/Anefo, 1961, CC0

Tip: wil je een bepaald fragment graag bekijken of beluisteren, dan kan je het aanvragen bij onze contentpartners via hetarchief.be.

Digitale scheurkalender met beeldmateriaal van op artinflanders.be

In het kader van Erfgoeddag maakte FARO de oogstrelende digitale scheurkalender Erfgoed: steengoed!. Hiermee kunnen leerkrachten lager onderwijs kinderen op een speelse en toegankelijke manier laten proeven van cultureel erfgoed. Met artinflanders.be zorgden we voor enkele van de beelden, afkomstig uit collecties van onder andere KMSKA, Musea Brugge, Abdijmuseum Ten Duinen en het Bakkerijmuseum in Veurne.

Benieuwd naar de gehele kalender? Bekijk 'm hier. Als wachtwoord geef je ‘steengoed’ in. Of scroll op de homepage naar beneden, en je komt vanzelf bij de kalender terecht.

Wist je trouwens dat we met artinflanders.be het hele jaar door erfgoed in de schijnwerpers zetten? Duizenden unieke erfgoedobjecten uit tal van Vlaamse collecties staan klaar om vanachter je scherm te ontdekken.

We halen de pagina op, even geduld...