Audiovisueel materiaal ter plekke vinden, bekijken en beluisteren via de bezoekertool

Doelgroep:

de bezoekers en medewerkers van onze contentpartners

Samen met onze partners hebben we de voorbije jaren een schat aan audio en video gedigitaliseerd. Op veel materiaal rust nog auteurs- en privacyrechten, wat betekent dat het niet zomaar geraadpleegd mag worden. Gelukkig is er voor wetenschappelijk en privé-onderzoek een uitzondering voorzien in de wet: wie ter plekke bij een beherende instelling langsgaat, kan wél archiefmateriaal bekijken of beluisteren.

Met hetarchief.be spelen we daar handig op in. Organisaties hebben er hun eigen catalogus met audiovisueel materiaal dat bewaard wordt bij meemoo. Zij kunnen toegang verlenen aan hun bezoekers, die voor een bepaalde duurtijd fragmenten kunnen opzoeken en bekijken.

Voor contentpartners

Als organisatie sta jij aan het stuur van je eigen catalogus. Via licenties kies je zelf welke items er getoond worden. Gebruikers kunnen aanvragen indienen om je materiaal te bekijken en jij bepaalt of en hoelang ze toegang krijgen. Zo kan je de unieke stukken uit jouw digitale collectie veilig delen met jouw bezoekers of medewerkers, en dat in een afgeschermde omgeving.

Voor onderzoekers

Wie onderzoek naar de voorbije honderd jaar doet, kan niet meer rond beeld en geluid. Zowel de grote gebeurtenissen als het dagelijkse leven werden vastgelegd op filmrol, plaat of cassette. Samen met onze contentpartners willen we dat materiaal op een wettelijk correcte manier beschikbaar stellen.

Via hetarchief.be kan je toegang aanvragen om ter plekke bij de aangesloten contentpartners het materiaal te gaan bekijken of beluisteren. Met behulp van een krachtige zoekfunctie en slimme filters kan jij zelfstandig op zoek in die catalogus. De fragmenten die je vindt, kan je in een gebruiksvriendelijke interface bekijken en beluisteren.

Deel van een groter geheel

De bezoekertool maakt sinds 2023 deel uit van hetarchief.be. Op hetarchief.be kon je al enige tijd terecht om de metadata te doorzoeken van beeld en geluid dat we voor onze contentpartners bewaren. Nu kan je deze schat aan content met toestemming van de aanbieder van het materiaal ook ter plekke raadplegen.

Naast onderzoekers, nostalgici, heemkundigen, makers en professionele hergebruikers en enthousiastelingen allerhande, is hetarchief.be er nu ook voor onze contentpartners. Met de rol van sleutelgebruiker kunnen zij naast hun eigen materiaal ook de audiovisuele pareltjes van andere organisaties inkijken.

Waarom brengen we verschillende platformen samen? We willen zorgen voor de best mogelijke gebruikservaring voor gebruikers allerhande, en één plek creëren waar je al het materiaal van onze contentpartners kan vinden, doorzoeken, bekijken en beluisteren. Bovendien kunnen we zo vlotter inspelen op nieuwe ontwikkelingen in het digitale landschap.

Wat brengt de toekomst? Nu hetarchief.be vernieuwd is, is het platform klaar om de komende jaren nog meer contenttypes te verwelkomen. Dat zullen in de eerste plaats kranten zijn, hierna kan ook fotografisch materiaal instromen.