Grote sprong voorwaarts in digitale collectieregistratie: terugblik op 3 jaar projectbegeleiding

16 apr 2024

Dankzij de subsidielijn 'inhaalbeweging digitale collectiedata' van Departement CJM konden tal van collectiebeherende organisaties de laatste jaren kostbare stappen zetten op het vlak van digitale collectieregistratie, digitalisering en valorisatie. Sinds 2020 voorzagen wij intensieve begeleiding voor de 27 goedgekeurde projecten uit de derde en vierde ronde. Inmiddels zitten de laatste projecten erop. Tijd om de balans op te maken!

De subsidielijn 'inhaalbeweging digitale collectiedata' werd door het Departement CJM in het leven geroepen om achterstanden op het vlak van digitale collectieregistratie weg te werken. Op vraag van het departement stonden wij sinds 2020 paraat om deelnemende organisaties te begeleiden, van aanvraag tot uitvoering. Wat dat inhield, lees je hier.

Dat jaar kregen 11 van de 16 ingediende projecten subsidies toegekend. In 2021 werd, in het kader van het relanceplan Vlaamse Veerkracht en met de steun van EFRO, een vierde en laatste subsidieoproep gelanceerd. Zestien projecten streken toen subsidies op.

Waar staan ze vandaag?

Eind 2023 liepen de laatste projecten af. Hoewel de erfgoedcollecties van de deelnemende organisaties vrijwel niet diverser konden zijn (denk aan foto's, audio- en video-opnamen, maar ook prenten, bouwplannen, schoenen en poppenspelen), kwamen er vaak dezelfde collectieregistratieprocessen aan te pas. Om hierbij kennis en inspiratie op te doen volgden verschillende organisaties vormingen bij meemoo, zoals het Bootcamp Open Culturele Data. We hielpen hen ook vooruit door een fikse hoeveelheid loketvragen over digitale collectieregistratie te beantwoorden. 

Dankzij de welgekomen subsidies is de sector vandaag een pák kennis rijker over digitale collectieregistratie: 

  • Verschillende organisaties kunnen nu data modelleren en vinden vlot hun weg naar Wikimedia-platformen om hun collecties en data te publiceren. 

  • Er werd onderzoek gedaan naar de registratie en ontsluiting van immaterieel erfgoed en volop gebruikgemaakt van (nieuwe) technologieën zoals IIIF, 3D-digitalisering en beeldherkenning (bv. gezichts-, object- en tekstherkenning). 

  • Een aantal deelnemers - met name uit de vierde ronde - gingen voor het eerst aan de slag met de OSLO-standaard voor Cultureel Erfgoed.

Kennisdeling als rode draad

De opgebouwde kennis wordt via verschillende wegen gedeeld:

  • Het Invulboek Objecten (het handboek met beschrijvingsregels voor het documenteren van erfgoedobjecten in een collectiebeheersysteem) is dankzij de input van de organisaties heel wat dataprofielen over specifieke deelcollecties rijker. Hier staan ze allemaal opgelijst.

  • De resultaten van de meeste projecten kunnen geraadpleegd worden op kennisplatform CEST. Naar het overzicht

  • Tijdens de bijeenkomsten van de Collegagroep Digitale Collectieregistratie kwamen de organisaties hun projecten en resultaten voorstellen. Zo ging dat eraan toe.

Zo hebben ze het zelf ervaren

Zelf vonden we het een verrijking om te zien hoe de projecten voor verbinding en samenwerking hebben gezorgd tussen de deelnemende organisaties onderling, en bij uitbreiding de hele sector. En ook de deelnemers apprecieerden "de nabijheid en de connectie met het brede erfgoedveld met meemoo als facilitator." - Sofie Veramme (Werkplaats immaterieel erfgoed)

Uit de antwoorden op een afsluitende bevraging onder de deelnemende organisaties kwam onze aanpak erg positief naar voren. Vooral het maatwerk en onze persoonlijke benadering werden gewaardeerd. Sommige instellingen hadden al wat meer ervaring met projectmanagement en zochten eerder een klankbord, terwijl anderen actiever op ons rekenden om hun project mee in gang te zetten en beslissingen te maken. 


De projectbegeleiding was een echte meerwaarde. Meemoo hielp mee knopen door te hakken en na te denken over oplossingen.

- Anonieme projectmedewerker van een deelnemende organisatie


De vormingen bij meemoo en de Collegagroep Digitale Collectieregistratie als netwerkmoment werden enorm gesmaakt. En ook kennisplatform CEST, waarop de organisaties een blauwdruk van hun projecten deelden met de sector, vonden ze waardevol. Wel een werkpunt? De gebruiksvriendelijkheid van het platform. Gelukkig bouwen we volop aan een nieuwe kennisbank - voor en door de sector. Daarover binnenkort meer!

Benieuwd welke lessen de organisaties uit hun projecten trokken? Eerder deelden we al learnings uit de eerste afgeronde projecten.

Goed nieuws! Collegagroep Digitale Collectieregistratie blijft bestaan

Om kennisdeling rond digitale collectieregistratie duurzaam te stimuleren, blijven we met FARO de Collegagroep Digitale Collectieregistratie organiseren. Het ideale moment om te netwerken en ideeën, geleerde lessen en nieuwe ontwikkelingen op het vlak van digitale collectieregistratie uit te wisselen. Volgende stop? 17 oktober 2024. Hou voor meer info onze vormingskalender in de gaten of neem contact op met lise.ruts@meemoo.be.

Bijeenkomst van de Collegagroep Digitale Collectieregistratie op 27 maart 2024, foto meemoo, CC BY-SA 4.0, beeld gecropt en ingezoomd.

We halen de pagina op, even geduld...