Bootcamp open culturele data (7e editie)
Je wil de principes van open data toepassen op je eigen collectie, maar je weet niet waar te beginnen of worstelt met de implementatie. Herkenbaar? Geen nood, in het voorjaar van 2024 organiseren we de 7e editie van het bootcamp open culturele data. Vijf dagen lang spijker je je digitale vaardigheden bij terwijl je wordt ondergedompeld in een bad van open data.
De digitale transformatie brengt heel wat uitdagingen rond open data met zich mee. Principes zoals bruikbare en open data zijn nodig om je te kunnen profileren als betrouwbare online kennisbron. Tijdens het bootcamp open data leer je er héél wat over op korte tijd. Wat dacht je van data schonen en doorzoekbaar maken, voorzien van persistente identifiers (PID's) en koppelen aan externe authorities? Daarnaast leer je de rechtenstatus van data te bepalen en kom je te weten hoe je je data linked en open publiceert op verschillende platformen.
Alina, medewerker Expertise, vat het in dit filmpje kort voor je samen:
Zie je geen filmpje? Controleer even je cookie-instellingen, dan kunnen we deze inhoud ook aan jou tonen. Je cookie-instellingen aanpassen kan onderaan deze pagina. Klik op 'verander uw toestemming' vlak boven de tabel en vink 'voorkeuren' en 'statistieken' aan.
Voor wie?
Ben je werkzaam als collectiebeheerder, of verantwoordelijk voor de registratie, het beheer, de ontsluiting en het hergebruik van collectiedata en beelden van jouw organisatie? Dit is je kans om live de toepassing van de principes van linked open data op culturele data te zien, en na te denken over hoe je dit zelf op je eigen collecties, gegevens en beelden kan toepassen.
Wat staat er op het programma?
Tijdens deze vijfdaagse workshop komen o.a. volgende topics aan bod:
mensenleesbare data vs machineleesbare data;
dataprofielen;
het schonen van data;
juridische beperkingen en het documenteren van rechten;
Linked Open Data;
persistente URI’s en het semantische web;
open digitale infrastructuur;
API’s;
digitale strategie;
een overzicht van verschillende online ontsluitingsplatformen (zoals Wikimedia, artinflanders.be of je eigen website) en de mogelijkheden die ze bieden voor je doelgroepen.
Zoals elk jaar nodigen we ook externe sprekers uit om aan de hand van praktijkvoorbeelden antwoord te geven op de vraag: "waarom doen we dit eigenlijk?". Het volledige programma maken we later bekend. Hou daarvoor deze pagina of onze nieuwsbrief in de gaten. In de tussentijd de sfeer opsnuiven?
Aan het einde van de rit:
vind je je weg in relevante begrippen;
kan je de belangrijkste tools gebruiken;
heb je nagedacht over een plan van aanpak voor jouw specifieke project, use case of collectie.
Zo beschik je zo over voldoende informatie en vaardigheden om zelf aan de slag te gaan met digitale transformatie.
Schrijf je nu in
De plaatsen voor het bootcamp zijn beperkt. Verzeker je alvast van een plekje door onderstaand inschrijvingsformulier in te vullen.