Hierover zocht Vlaamse cultureelerfgoedsector advies in 2023

15 apr 2024

Jaarlijks bereiken ons honderden vragen over digitaalerfgoedprocessen, denk aan digitaliseren, collectieregistratie of digitale strategie. In 2023 was dat niet anders: 164 vraagstellers uit de brede cultureelerfgoedsector klopten bij ons aan voor advies. We hielpen hen op weg door in totaal 313 loketvragen te beantwoorden. Deze thema's werden het meest bevraagd!

Via onze website, kennisplatformen en vormingen delen we kennis over digitaalerfgoedprocessen in al hun facetten. Wie daarnaast nog met vragen zit, kan ook rechtstreeks bij ons aankloppen. Ons expertiseteam beantwoordt elke vraag met zorg, en verwijst waar nodig door naar andere meemoo-collega's of relevante organisaties en leveranciers.

313 loketvragen beantwoord in 2023

Vorig jaar kregen we 313 loketvragen in de bus, opvallend meer dan het jaar voordien. Ook het aantal vraagstellers steeg mee: in totaal konden we 164 vraagstellers adviseren. Gemiddeld stelden ze elk bijna 2 vragen.

Verschillende sectoren vertegenwoordigd

Net zoals in 2022 was het leeuwendeel van de vragen (zo'n 72%) vorig jaar afkomstig uit de erfgoedsector. Maar ook de kunstensector, het onderwijs, onderzoekers, overheidsinstanties, bedrijven en privépersonen wisten ons te vinden. Concreet deden musea het vaakst beroep op onze kennis: zij stelden ons 35% van het totaal aantal vragen. Landelijke dienstverleners (11%), erfgoedcellen (9%) en archiefinstellingen (8%) volgen met respectievelijk 11%, 9% en 8% van de vragen.

De verdeling van de loketvragen per provincie in procenten

Loketvragen bereiken ons uit heel Vlaanderen, maar af en toe ook daarbuiten. In 2023 beantwoordden we zelfs dubbel zoveel internationale vragen (5%) dan het jaar voordien. Verder waren er weinig verschuivingen op geografisch vlak. De meeste vraagstellers waren net als in 2022 afkomstig uit de provincie Antwerpen (28%), en West-Vlaanderen (17%), op de voet gevolgd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Oost-Vlaanderen (beiden goed voor 16% van de vragen). Wel opmerkelijk? Vraagstellers uit Vlaams-Brabant trokken opvallend vaker aan onze mouw dan het jaar voordien.

Digitalisering en ontsluiting roepen meeste vragen op

Elk jaar opnieuw zijn de vragen die we ontvangen enorm uiteenlopend. Toch kunnen we in de thema's enkele tendensen ontwaren. Terwijl we in 2022 opvallend weinig vragen kregen over digitalisering en ontsluiting, maakten deze thema's in 2023 hun comeback. Met respectievelijk 50 en 45 vragen stoten ze digitale collectieregistratie en beleid en strategie - de koplopers in 2022 - van de troon. Ook vaak bevraagd in 2023? Onderwerpen zoals kennisdeling (37 vragen), (linked) open data (31), auteursrechten en privacy (25) en digitale archivering (25).

De thema's die aan bod kwamen in 2023

Welke firma's je kan inschakelen om materiaal te digitaliseren? Hoe je vervolgens een offertevraag opstelt? En welke kwaliteitseisen je daarin best stelt?

Het zijn maar enkele van de vragen die we kregen over digitalisering. Op het vlak van ontsluiting klopten vraagstellers dan weer bij ons aan met vragen over het publiceren van erfgoeddata en -content op Wikimedia-platformen. We hielpen hen ook op weg met het schrijven van Wikipedia-artikels. Wat het delen van kennis betreft - het 3e populairste onderwerp - kregen we bijvoorbeeld een aantal verzoeken om deel te nemen aan panelgesprekken, gastcolleges te geven of jurylid te zijn bij bachelorproeven. 

Meeste vragen ontvangen in juni


Traditiegetrouw ontvangen we de meeste loketvragen in februari, maart en oktober, met een dip in de zomermaanden en het jaareinde. Verrassend genoeg sprong juni er in 2023 bovenuit, en ook in december hadden cultureelerfgoedorganisaties opvallend meer vragen dan anders. Had dit iets te maken met de projecten binnen de subsidielijn 'inhaalbeweging digitale collectiedata' die eind 2023 afliepen? Meer daarover trouwens hier

Zelf een prangende kwestie?

Bezorg ons je vraag via onderstaande knop. Of wie weet helpt een van onze vormingen je wel op weg!

We halen de pagina op, even geduld...