Samenwerken met collega-leerkrachten nu mogelijk op Het Archief voor Onderwijs

28 sep 2023

September is in volle gang en dat betekent dat de schooltassen weer zwaarder worden en de schoolpleinen weer vollopen. Om mee te zijn met de laatste ontwikkelingen in onderwijsland, schaven we ons onderwijsplatform continu bij. Een nieuw schooljaar staat dan ook steevast synoniem voor nieuwe mogelijkheden op Het Archief voor Onderwijs. Dit jaar op het menu? Uitwisseling, samenwerking en handige extra filteropties.

Nieuw: delen en samenwerken

Gebruikers van Het Archief voor Onderwijs waren al even vragende partij om meer uitwisseling en samenwerking op het platform mogelijk te maken. Dankzij de steun van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en het Departement Onderwijs en Vorming van de Vlaamse overheid is dit nu realiteit!

Vanaf nu kunnen lesgevers gericht collega's uitnodigen om hun lesmateriaal te bekijken en te bewerken. Zo kunnen ze samen aan een collectie of opdracht voor leerlingen secundair bouwen en hun lesvoorbereidingen stroomlijnen. Ideaal voor een sterke vakgroepwerking, co-teaching of vakoverschrijdende projecten. Daarnaast kunnen ze ook andere gebruikers op Het Archief voor Onderwijs inspireren door hun lesmateriaal voor iedereen publiek te maken. 

Slimmer filteren

Om nog sneller geschikte fragmenten te vinden en meer lesinspiratie te bieden, werd de zoekfunctie op Het Archief voor Onderwijs dit schooljaar uitgebreid. Lesgevers kunnen vanaf nu verfijnder filteren op onderwijsgraad en het thema waarover ze een les willen maken. Een voordeel van de metadataherwerking die we met de steun van VLAIO  doorvoerden op ons onderwijsplatform, in het kader van de onderwijsvernieuwing in het secundair.

Publieke collecties van andere gebruikers en onze redactie waren al vindbaar via de zoekfunctie, en vanaf nu zijn opdrachten voor leerlingen dat ook. Om de verschillende activerende werkvormen van een opdracht te illustreren en lesgevers aan te zetten ermee aan de slag te gaan, zorgden onze redactie alvast voor een reeks inspirerende voorbeeldopdrachten.

singlesignon

Gebruiksvriendelijker inloggen

In tijden waarin lesgevers en leerlingen meer dan één online platform gebruiken, is een centrale login geen overbodige luxe. Op Het Archief voor Onderwijs kunnen leerlingen secundair eenvoudig inloggen met hun LeerID van de Vlaamse overheid. Lesgevers kunnen gebruikmaken van itsme, eid of een digitale sleutel. Zo hebben ze geen apart paswoord meer nodig om in te loggen op ons onderwijsplatform, en kunnen ze bovendien gemakkelijk schakelen naar andere platformen zonder zich opnieuw te moeten aanmelden.

Ben je leerkracht en heb je graag wat begeleiding bij de nieuwe mogelijkheden, of volg je graag een demo van Het Archief voor Onderwijs? Schrijf je dan in voor een van onze gratis bijscholingen.

In beeld: Workshop iStock, © Drazen Zigic.

De single sign-on-toegang en de doorontwikkeling van 'delen en samenwerken' op Het Archief voor Onderwijs kaderen binnen Digisprong en het relanceplan Vlaamse Veerkracht, en worden gerealiseerd met de steun van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en het Departement Onderwijs en Vorming van de Vlaamse overheid.

We halen de pagina op, even geduld...