Ruim 10% meer accounts op Het Archief voor Onderwijs in schooljaar 2022-2023

27 jul 2023

De rapporten zijn uitgedeeld, de schoolbanken leeg. Dat kan maar één ding betekenen: zomervakantie! Hét ideale moment om even terug te blikken op het afgelopen schooljaar. Voor Het Archief voor Onderwijs was het er eentje van groei: met nieuwe mogelijkheden, een groter aanbod én een stijgende lijn in het aantal gebruikersaccounts.

Met Het Archief voor Onderwijs helpen we leerkrachten en leerkrachten-in-opleiding aan kwalitatief beeld en geluid voor in de klas. Het afgelopen schooljaar wisten zij onze onderwijsbeeldbank goed te vinden: we telden maar liefst 70.000 lesgevers en 21.000 studenten in een lerarenopleiding met een account op het platform. Voor hun lessen konden ze putten uit een gevarieerd aanbod.

60 van onze contentpartners bieden nu content aan op Het Archief voor Onderwijs, 3 meer dan vorig schooljaar. Het aantal items groeide mee: aan het einde van het schooljaar zaten er 26.137 audio- en videofragmenten in de beeldbank, zorgvuldig geselecteerd op maat van de klas. Opvallend? Audio maakt daar een steeds groter deel van uit.

Om al dit materiaal goed vindbaar te maken, schaafden we achter de schermen aan een nieuw metadatamodel op maat van de onderwijsvernieuwing in het secundair. En ook onze redactie van gedetacheerde leerkrachten zat niet stil. Zij zorgden opnieuw voor heel wat inhoudelijke en didactische lesinspiratie, om lesgevers te helpen concreet met het materiaal aan de slag te gaan in de klas. 

Sinds een paar jaar openen we de virtuele toegangspoorten van onze onderwijsbeeldbank ook voor leerlingen in het secundair onderwijs. Aan de start van dit schooljaar deden we dat met een knaller: de leerlingenruimte werd uitgebreid. Daardoor kunnen leerlingen secundair nu ook zélf op zoek in onze onderwijsbeeldbank, en kunnen ze audio- en videofragmenten verzamelen in een eigen collectie.

En de leerlingenruimte kent succes: het voorbije schooljaar verwelkomden we 94.000 leerlingen secundair op Het Archief voor Onderwijs, en sinds 2020 telden we 32.000 opdrachten voor hen aangemaakt door lesgevers. Kers op de taart? De ontwikkeling van de nieuwe zoek- en bouwopdrachten leverden ons een nominatie op voor de MEDEA Awards 2023

We halen de pagina op, even geduld...