Het Archief voor Onderwijs 1 van de 7 finalisten voor MEDEA Awards 2023

6 jun 2023

De interactieve zoek- en bouwopdrachten voor leerlingen secundair, die we aan het begin van dit schooljaar op ons onderwijsplatform introduceerden, leverden ons de nominatie op. Daarmee kunnen leerlingen zelf op zoek in het beschermd audiovisueel materiaal van onze partners, en leren ze tegelijkertijd hun digitale competenties te trainen. Het project van ons onderwijsplatform werd geselecteerd uit 70 wereldwijde inzendingen. De winnaars worden op 20 juni bekendgemaakt tijdens de 10e editie van het Media & Learning-congres in Leuven. 

Het thema van dit jaar 'Where pedagogy meets media' raakt aan de uitdaging voor lesgevers om media in alle mogelijke vormen te integreren in het leerproces, en dat op de meest efficiënte en effectieve manier. 

Met Het Archief voor Onderwijs willen we leerkrachten en leerkrachten-in-opleiding hierbij ondersteunen. Met de interactieve zoek- en bouwfunctionaliteiten kunnen lesgevers secundair onderwijs hun leerlingen de opdracht geven om zelf in de ruim 25.000 beeld- en geluidsfragmenten op onze onderwijsbeeldbank te speuren naar geschikt materiaal. Daarnaast hebben leerlingen ook de mogelijkheid om een collectie te bouwen rond een bepaald onderwerp. Door relevant audiovisueel materiaal te zoeken, te selecteren en er uitleg bij te geven, leren ze een logisch verhaal te creëren. Zo helpen we hun online zoekvaardigheden en digitale competenties aan te scherpen, en dat mét het kwalitatief Vlaams archiefmateriaal van onze partners.

Dit filmpje legt uit hoe het werkt:

Zie je geen filmpje? Controleer even je cookie-instellingen, dan kunnen we deze inhoud ook aan jou tonen. Je cookie-instellingen aanpassen kan onderaan deze pagina. Klik op 'verander uw toestemming' vlak boven de tabel en vink 'voorkeuren' en 'statistieken' aan.

MEDEA Awards 2023

De MEDEA Awards worden sinds 2007 jaarlijks uitgereikt door The Media & Learning Association, met als doel innovatie en goede praktijken rond het gebruik van media in het onderwijs te stimuleren. Dit jaar werden uit 70 inzendingen van over heel de wereld 7 finalisten geselecteerd. De awarduitreiking vindt plaats tijdens de jaarlijkse Media & Learning-conferentie, die dit jaar doorgaat op 20 en 21 juni in Leuven. Meemoo-collega Leen De Bruyn, Projectleider Onderwijs, zal er onze inzending getiteld 'From archive to the classroom: the interactive use of media to boost digital literacy in learners' voorstellen. 

De andere finalisten zijn:

  • Effective Communication for Leadership door IE University, Spanje

  • Mediajungle: Super Fake Safari door Mediajungle, Nederland

  • Platinum Jubilee door The National Archives, Verenigd Koninkrijk

  • Stolpersteine NRW door Westdeutscher Rundfunk, Duitsland

  • Tell Me What I See door Norwegian University of Science and Technology (NTNU), Noorwegen

  • ‘Trust Me” Documentary door Getting Better Foundation, Verenigde Staten

We halen de pagina op, even geduld...