Rechtenworkshop Auteursrechtelijk Beschermd Materiaal

7 nov 2023 | Gent

Wil je de erfgoedcollecties van je organisatie zo open en (her)bruikbaar mogelijk online ontsluiten, maar vind je de weg niet op het vlak van auteursrechten? Wij helpen je graag om het bos door de bomen te zien. Op 7 november organiseren we een rechtenworkshop waarin we je voorzien van de nodige bagage, zowel op theoretisch als op praktisch vlak.

Hoe bepaal en documenteer je de rechtenstatus van je collectiestuk(ken) op het web? En hoe publiceer je rechteninformatie (labels, licenties, naamsvermeldingen) voor je online bezoekers? Welke rechtenmetadata registreer je? Wanneer valt een werk in het publiek domein? En hoe voer je onderzoek naar de rechten op grote hoeveelheden verweesd materiaal? Regelmatig ontvangen wij dergelijke vragen. Omgaan met auteursrecht is dan ook geen gemakkelijke klus!

Wat gaan we doen?

In de voormiddag komt de theorie aan bod, in de namiddag leer je deze toepassen in de praktijk. Deze workshop richt zich specifiek op collecties die nog niet in het publiek domein zitten, en is complementair aan de rechtenworkshop die we jaarlijks organiseren in het kader van Publiekdomeindag. Die focust uitsluitend op het online toegankelijk maken van erfgoedcollecties waarop geen auteursrechtelijke bescherming meer rust. Ook interesse in de Publiekdomeindag Rechtenworkshop? Hou daarvoor onze eventkalender in de gaten.

Voor wie?

Niet alleen (analoge of digitale) collectiebeheerders zijn welkom, ook voor communicatie- of interactiemedewerkers kan deze workshop interessant zijn.

In beeld: 100.000ste Nederlandse emigrant naar Australië fam. Zevenbergen met ambassadeur H. McClure Smith, 1958, Harry Pot / Anefo, collectie Nationaal Archief, licentie: CC0

Programma

Deze workshop bestaat uit drie delen, en is praktijkgericht. Wil je aan slechts één of twee onderdelen deelnemen? In het inschrijvingsformulier vink je de sessies aan die je wilt meevolgen.

 • 10u30-12u00: theoretisch luik - handvaten voor de omgang met auteursrechten

 • 12u00-13u00: pauze met broodjeslunch

 • 13u00-14u30: rechtenmetadata in de praktijk

  • Ellen Van Keer (meemoo) over Art in Flanders

  • Sofie Teugels (Erfgoedcel Zuidwest)

  • Thijs Temmerman (Design Museum Gent)

 • 14u30-15u30: quiz: rechtenstatus en rechtenlabels bepalen.

 • 15u30-16u00: We bepalen samen de rechtenstatus en een rechtenlabel voor een stuk uit jouw collectie. Breng (de metadata over) een eigen collectiestuk mee en leg het voor aan de groep.

Tijdens de praktijksessie zullen we het hebben over:

 • het bepalen van de rechtenstatus van collectiestukken en hun digitale reproducties;

 • het documenteren en publiceren van rechteninformatie (labels, licenties, naamsvermeldingen);

 • het gebruik van uitzonderingen binnen het auteursrecht, de mogelijkheden van regelingen voor verweesde werken en out-of-commerce-werken;

 • de interne omgang met auteursrechten bij de creatie van nieuw materiaal.

Praktisch

De workshop gaat door op 7 november van 10u30 tot 16u op het kantoor van meemoo (Ham 175, 9000 Gent - zaal Mout). Lees hier hoe je er geraakt. Lunch is inbegrepen tijdens de workshop, dus je hoeft zelf geen lunch te voorzien.

Heb je een vraag?
Contacteer Bart Magnus
Medewerker Expertise
We halen de pagina op, even geduld...