Persistente identificatie in de erfgoedsector: waar staan we vandaag?

20 sep 2023

Als organisatie verzamelen en delen we actief kennis over de principes van linked open data, zoals persistente identificatie. De laatste tijd beweegt er bij meemoo én in de sector heel wat rond dit thema, met als hoogtepunt de Studiedag Persistente Identificatie. Achter de schermen werken we bovendien al even aan een aantal nieuwe instrumenten om cultureelerfgoedorganisaties op weg te helpen met deze materie. Vandaag kunnen we ze eindelijk met je delen!

Nieuwe handvaten voor persistente identificatie klaar

Wat is persistente identificatie en wat zijn persistente URI's? We zouden het hier kort kunnen uitleggen - maar liever verwijzen we je gewoon door naar het nieuwe handboek waarin we alles wat je moet weten op één plek verzamelden. Een must voor collectiebeherende organisaties die hun erfgoedobjecten gelinkt en open toegankelijk willen maken op het web.

Handboek voor persistente URI's

In deze gids vind je antwoorden op vragen als: Wat zijn URI's en wat maakt ze persistent? Welke richtlijnen en opties zijn er? Hoe zet je een beleid op rond persistente URI's? Welke stappen moet je volgen om de URI's te implementeren? Het handboek is gebaseerd op de gangbare standaarden, en werd bovendien aangevuld met praktijkvoorbeelden uit de erfgoedsector.

CultURIze web: geautomatiseerd URI's aanmaken

Persistente URI's aanmaken kon al langer manueel met de tool CultURIze. Dankzij CultURIze web is het vanaf nu ook mogelijk om ze geautomatiseerd te genereren en te activeren vanuit je collectiebeheersysteem. Deze software, waar we al sinds 2021 aan sleutelen, is nu klaar voor installatie. Hier vind je alle info om je eigen webservice op te zetten. Hulp nodig? Neem dan contact op met alina.saenko@meemoo.be. Ook feedback en ervaringen met de implementatie zijn meer dan welkom!

10 jaar persistente identificatie in Brussel

Op 19 september kwamen we samen met tal van erfgoedprofessionals om 10 jaar onderzoek naar persistente identificatie te vieren. De interesse naar het onderwerp bleek groot: de studiedag was helemaal volzet, met sprekers en deelnemers uit musea, archieven, bibliotheken, het beleid en meer. De vraag van de dag: Waar staan we vandaag met persistente identificatie in Vlaanderen en Nederland, en wat zijn de uitdagingen voor de toekomst?

In beeld: Remco van Veenendaal (NDE en Nationaal Archief) tijdens de sessie 'Bij de buren: persistente identificatie in de Nederlandse erfgoedsector' op de studiedag Persistente Identificatie, foto door meemoo, licentie: CC BY-SA

In beeld: showcase-tafel van het MoMu op de studiedag Persistente Identificatie, foto door meemoo, licentie: CC BY-SA

We halen de pagina op, even geduld...