Studiedag Persistente Identificatie
- 19 sep 2023
In september is het precies 10 jaar geleden dat we samen met heel wat partners uit de cultureelerfgoedsector een reeks projecten rond Persistente Identificatie van erfgoedobjecten opstartten. Sindsdien is het in de sector niet meer stil geweest rond PID's en persistente URI's. Met deze studiedag willen we 10 jaar onderzoek vieren én een antwoord bieden op de volgende vragen: wat is er sinds 2013 rond persistente identificatie gebeurd in de erfgoedsector? Waar staan we vandaag en wat zijn de uitdagingen voor de komende jaren?
Wat is Persistente Identificatie?
Wil je informatie over je collectie uitwisselen via het web, dan is het van groot belang dat je je erfgoedobjecten en data persistent (duurzaam) en ondubbelzinnig identificeert. Zéker als je dit doet met behulp van de principes van linked data. Een persistente identifier is een unieke code die wordt toegekend aan een digitaal object. Deze identifier krijgt in de praktijk vaak de vorm van een persistente URI (Uniform Resource Identifier) of simpelweg een duurzaam webadres. Dit webadres blijft altijd werken en verzekert toegang tot het digitale object. Op die manier wordt het probleem van ‘linkrot’ opgelost en blijft het delen en uitwisselen van informatie over je collectie op het web altijd mogelijk.
Programma
10u: Verwelkoming (Alina Saenko, meemoo)
10u10-10u40: Alles wat je altijd al wou weten over het persistent identificeren en koppelen van data (maar niet durfde te vragen) (Alina Saenko, meemoo)
10u40-11u: N.t.b.
11u-11u20: Het gebruik van persistente URI’s en ARKs voor cultureel erfgoed binnen de stad Antwerpen (Bram Fierens, Musea & Erfgoed Antwerpen)
11u20-11u40: De toepassing van persistente URI's in het VKC-ecosysteem met het oog op duurzame ontsluiting van beeldendekunstcollecties (Pascal Ennaert, Vlaamse Kunstcollectie)
11u40-12u: Persistente URI’s als middel voor de realisatie van de digitale doelstellingen van een museum (Olivier Van D'huynslager, Designmuseum Gent)
12u-13u30: Lunchpauze // Showcase-tafels met verschillende PIDs/pURI’s-oplossingen (o.a. cultURIze, ARK en Handle)
13u30-13u50: 10 jaar na het eerste project ‘Persistente Identificatie’: waar staan we? (Alina Saenko, meemoo)
13u50-14u10: Bij de buren: persistente identificatie in de Nederlandse erfgoedsector (Remco van Veenendaal, NDE en Nationaal Archief Nederland)
14u10-14u30: N.t.b.
14u30-14u50: In eigen huis: persistente identificatie bij meemoo (Miel Vander Sande, meemoo)
14u50-15u: Pauze
15u-15u20: De Vlaamse URI-standaard: de relevantie ervan voor de cultureelerfgoedsector en de praktische toepassing ervan bij de Vlaamse Overheid (Raf Buyle, Vlaamse Overheid)
15u20-16u: Dromen en uitdagingen rond PIDs: afsluitend gesprek
Inschrijven
Ben je er graag bij? Schrijf je in voor 1 september via onderstaand formulier.