Studiedag Persistente Identificatie

  • 19 sep 2023

In september is het precies 10 jaar geleden dat we samen met heel wat partners uit de cultureelerfgoedsector een reeks projecten rond Persistente Identificatie van erfgoedobjecten opstartten. Sindsdien is het in de sector niet meer stil geweest rond PID's en persistente URI's. Met deze studiedag willen we 10 jaar onderzoek vieren én een antwoord bieden op de volgende vragen: wat is er sinds 2013 rond persistente identificatie gebeurd in de erfgoedsector? Waar staan we vandaag en wat zijn de uitdagingen voor de komende jaren? 

wat-is-persistente-identificatie

Wat is Persistente Identificatie?

Wil je informatie over je collectie uitwisselen via het web, dan is het van groot belang dat je je erfgoedobjecten en data persistent (duurzaam) en ondubbelzinnig identificeert. Zéker als je dit doet met behulp van de principes van linked data. Een persistente identifier is een unieke code die wordt toegekend aan een digitaal object. Deze identifier krijgt in de praktijk vaak de vorm van een persistente URI (Uniform Resource Identifier) of simpelweg een duurzaam webadres. Dit webadres blijft altijd werken en verzekert toegang tot het digitale object. Op die manier wordt het probleem van ‘linkrot’ opgelost en blijft het delen en uitwisselen van informatie over je collectie op het web altijd mogelijk. 

Bundesarchiv Köln, Rolf Unterberg, 2001, CC-BY-SA 3.0

Voor wie? 

Is jouw organisatie al bezig met persistente identificatie en persistente URI's? Of wil je er als cultuureelerfgoedinstelling mee aan de slag, maar weet je niet hoe? Dan is deze studiedag iets voor jou.

Waar en wanneer?

De studiedag gaat door op dinsdag 19 september 2023 op het FARO-kantoor in Brussel (Priemstraat 51, 1000 Brussel).

Programma

10u: Verwelkoming (Alina Saenko, meemoo)

10u10-10u40: Alles wat je altijd al wou weten over het persistent identificeren en koppelen van data (maar niet durfde te vragen) (Alina Saenko, meemoo)

10u40-11u: Het gebruik van persistente URI’s en ARKs voor cultureel erfgoed binnen de stad Antwerpen (Bram Fierens, Musea & Erfgoed Antwerpen)

11u-11u20: De toepassing van persistente URI's in het VKC-ecosysteem met het oog op duurzame ontsluiting van beeldendekunstcollecties (Pascal Ennaert, Vlaamse Kunstcollectie)

11u20-11u40: Persistente URI’s als middel voor de realisatie van de digitale doelstellingen van een museum (Olivier Van D'huynslager, Designmuseum Gent)

11u40-12u: Het beheer van persistente URI's van de jaren negentig tot nu (Matthias Vandermaesen, Universiteitsbibliotheek Gent)

12u-13u30: Lunch // Showcase-tafels met verschillende PIDs/pURI’s-oplossingen (o.a. cultURIze, ARK en Handle) (MoMu, ADVN, Liberas, meemoo en KMSKA)

13u30-13u50: In eigen huis: persistente identificatie bij meemoo (Miel Vander Sande, meemoo)

13u50-14u10: De Vlaamse URI-standaard: de relevantie ervan voor de cultureelerfgoedsector en de praktische toepassing ervan bij de Vlaamse Overheid (Eveline Vlassenroot, Vlaamse Overheid)

14u10-14u20: pauze

14u20-14u40: Bij de buren: persistente identificatie in de Nederlandse erfgoedsector (Remco van Veenendaal, NDE en Nationaal Archief Nederland)

14u40-15u: Ervaring met persistente identificatie in het Rijksmuseum (Edward Anderson, Rijksmuseum)

15u-15u30: Dromen en uitdagingen rond PIDs: afsluitend gesprek. 10 jaar na het eerste project ‘Persistente Identificatie’: waar staan we? Alina Saenko (meemoo) en Henk Vanstappen (Datable)

Inschrijven

De inschrijvingen zijn afgesloten. Inschrijven is niet meer mogelijk.

Heb je een vraag?
Contacteer Alina Saenko
Medewerker Expertise & Accountmanager musea
We halen de pagina op, even geduld...