Negende IIIF-Friday op 26 mei

  • 26 mei 2023

Samen met Vlaamse Kunstcollectie, Universiteitsbibliotheek Gent en Openbare Bibliotheek Brugge slaan we de handen in elkaar voor de negende editie van IIIF-Friday. Tijdens deze samenkomsten willen we de sector informeren over toepassingen van beelduitwisseling én aanmoedigen om IIIF in te zetten. Hoe kan je IIIF integreren in een bibliotheeksysteem?  En hoe gaan organisaties om met auteursrechten binnen de IIIF-standaard? Je komt het allemaal te weten op vrijdag 26 mei.  

IIIF voor dummies 


IIIF staat voor International Image Interoperability Framework en is een standaard voor de uitwisseling van beelden. Het is een raamwerk van vier API’s, uitgetekend door een consortium van universiteitsbibliotheken, erfgoedinstellingen, musea en softwarebedrijven. Dit raamwerk is een antwoord op de uitdaging om beelden uit te wisselen tussen verschillende systemen. Als je beeldenserver voldoet aan de IIIF-specificaties, wordt de uitwisseling van beelden heel wat makkelijker.

Peeter I van der Borcht, Dramata theatri pacis, 1595, ets, collectie Universiteitsbibliotheek Antwerpen, CC BY 4.0

Programma

Tijdens deze negende editie zoomen we samen met een aantal sprekers in op recente ontwikkelingen, aandachtspunten en gebruikersverhalen van IIIF. Op het programma:

14u00 - 14u30: Integratie van IIIF in een collectiesysteem: Brocade als case study (Jan Corthouts en Tom Deneire - Universiteit Antwerpen)

  • Jan Corthouts en Tom Deneire van de Universiteit Antwerpen komen vertellen over de integratie van IIIF in het bibliotheeksysteem Brocade en de ontsluiting van IIIF-manifesten via het platform Pictor. Een bron van inspiratie voor verschillende bibliotheken, maar ook voor musea, documentatiecentra en archieven.

14u30 - 15u00: IIIF en auteursrechten: een uniforme praktijk bij enkele Vlaamse musea voor Schone Kunsten (Rein Debrulle - Vlaamse Kunstcollectie) en 15u00 - 15u30:  Gestructureerd rechten metadateren via IIIF in Collectie van de Gentenaar (Olivier Van D’huynslager - Design Museum Gent)

  • Rein Debrulle (projectmedewerker bij de Vlaamse Kunstcollectie) en Olivier van D'huynslager (curator digitaal bij Design Museum Gent) gaan in op de omgang van hun organisatie met auteursrechten binnen de IIIF-standaarden. Welke informatie moet toegevoegd worden? Hoe kunnen verwijzingen uniform in een manifest geïntegreerd worden? Wat is het belang hiervan voor concrete projecten?      

Praktisch


Op vrijdag 26 mei ontmoeten we elkaar online via Microsoft Teams, van 14u tot 15u30. Ben je er graag bij? Schrijf je gratis in en ontvang de deelnamelink. 

Bekijk de opname hier:

IIIF-Fridays is een initiatief van de Vlaamse Kunstcollectie, meemoo, Openbare Bibliotheek Brugge en Universiteitsbibliotheek Gent. Samen met onze partners organiseren we ook de Collegagroep IIIF.

Heb je een vraag?
Contacteer Nastasia Vanderperren
Medewerker Expertise
We halen de pagina op, even geduld...