Pareltje in de kijker: hondendansen op Erfgoeddag

20 apr 2023

Vandaag is het Erfgoeddag! En dat betekent dat bijna 670 erfgoedorganisaties in Vlaanderen en Brussel hun deuren openstellen voor het grote publiek. Dit jaar in de kijker? Roerend en immaterieel erfgoed in het thema 'Beestig!' Voor ons dé ideale gelegenheid om een beestig fragment van een van onze contentpartners op te diepen. We doken in het archief van regionale omroep ROBtv en kwamen dit opmerkelijke pareltje tegen.

Zie je geen filmpje? Controleer even je cookie-instellingen, dan kunnen we deze inhoud ook aan jou tonen. Je cookie-instellingen aanpassen kan onderaan deze pagina. Klik op 'verander uw toestemming' vlak boven de tabel en vink 'voorkeuren' en 'statistieken' aan.

Hans gaat dansend met zijn honden door het leven. Voor zijn huisdieren een uitlaatklep, voor hem een creatieve bezigheid. Er gaat geen dag voorbij zonder dat ze hun dagelijkse trainingsmoment overslaan. Al blijft het voor Hans wel belangrijk dat zijn honden er plezier in beleven: “Zolang de honden het leuk vinden, is het voor mij oké. Het moment dat je ziet dat de hond het niet graag doet, daar houdt het voor mij ook op.”

Een van de hoogtepunten van zijn carrière als hondendanser? Zijn deelname aan een hondenshow in Birmingham. Met een nummer dat tot de verbeelding spreekt, een zorgvuldig uitgedachte choreografie, en bijbehorende kostuums bereidt Hans zich samen met zijn trouwe vriend voor. Hopelijk kon de jury hun versie van ‘Beauty and the beast’ even goed smaken als wij. 

Regelmatig belichten we een pareltje uit ons archiefsysteem en zetten we het in de kijker op onze website. Dit fragment komt uit het archief van contentpartner ROBtv. 

Erfgoeddag 2023: beestig erfgoed in de kijker

Al meer dan 20 jaar zetten erfgoedorganisaties hun deuren open tijdens Erfgoeddag. Dankzij deze blik voor en achter de schermen, krijgt het grote publiek de kans om kennis te maken met het roerend en immaterieel erfgoed dat Vlaanderen en Brussel rijk is. De wisselende jaarthema’s zorgen voor een boeiende dynamiek tussen verschillende erfgoedspelers: van museum tot erfgoedcel, heemkundige kring en meer.

Dit jaar staan onze mededieren in de schijnwerpers. Van trekpaard, schoothond en Mechelse koekoek tot en met tradities waarin dieren optreden zoals de hondenzwemming, Reynaert de vos, de eerste zwaluw en de immer naarstige houtworm. Bezoekers komen gegarandeerd het hele dierenrijk tegen tijdens een van de ruim 1000 gratis activiteiten. Tussen 17 en 28 april maken ook heel wat scholen hun leerlingen warm voor erfgoed tijdens de tweede editie van de Erfgoedweek.

We halen de pagina op, even geduld...