Pareltje in de kijker: eerste F-16 pilote in het vizier

8 mrt 2023

Vandaag vieren we Internationale Vrouwendag. Een goede reden om - meer dan 100 jaar na het ontstaan van deze dag voor vrouwenrechten - terug te blikken met een parel uit het meemoo-archiefsysteem. Want hoe zat het 30 jaar geleden met de gendergelijkheid op de werkvloer?

Iets meer dan 30 jaar geleden - op 11 september 1992 om precies te zijn - kreeg Anne-Marie Jansen haar ‘vleugels’ en het vliegbrevet van militaire piloot. Zo werd ze de eerste vrouwelijke piloot bij de Belgische luchtmacht. We doken in het archief van VRT om dit memorabele moment op te diepen.

Zie je geen filmpje? Controleer even je cookie-instellingen, dan kunnen we deze inhoud ook aan jou tonen. Je cookie-instellingen aanpassen kan onderaan deze pagina. Klik op 'verander uw toestemming' vlak boven de tabel en vink 'voorkeuren' en 'statistieken' aan.

Korpsadjudant, vliegtuigtechnieker, luchtverkeersleiding, Force Protection, Bird Control Unit… Vrouwen bekleden intussen verschillende functies bij de Belgische luchtmacht. Toen de 19-jarige Anne-Marie Jansen droomde van een carrière als F-16 pilote, was dit echter niet zo evident. 

In de jaren 80 mochten vrouwen wel al deelnemen aan de toelatingsproeven van de luchtmacht, maar geen enkele vrouw haalde de eindmeet. De zware fysieke tests waren namelijk met het oog op mannen ontworpen. Toch wist Anne-Marie zich een weg te banen in deze wereld. Twee jaar lang trainde ze voor het toelatingsexamen, en met resultaat. Anne-Marie slaagde met vlag en wimpel voor alle selectieproeven en startte in 1990 haar opleiding als pilote. Het ultieme bewijs dat ze als vrouw niet moest onderdoen voor haar mannelijke collega’s. Want zoals de pilote zelf zegt, “willen vrouwen net zoals mannen ook gewoon vliegen”. 

Internationale Vrouwendag in een notendop

Op 8 maart 1908 vond een massale staking plaats in Chicago en New York. Vrouwen in de textielindustrie pleitten voor een achturige werkdag, betere werkomstandigheden en kiesrecht. Twee jaar later werd op de internationale vrouwenconferentie in Kopenhagen voor het eerst ‘De Dag van de Vrouw’ uitgeroepen. In maart 1911 werd Vrouwendag voor het eerst internationaal gevierd in verschillende landen zoals Duitsland, Denemarken, Oostenrijk, Zwitsenland en de Verenigde Staten. Pas decennia later - in 1978 - werd de dag officieel erkend door de Verenigde Naties.

We halen de pagina op, even geduld...