IIIF-bijeenkomst Den Haag

  • Verslag

Op maandag 14 mei 2018 woonde meemoo-medewerker Nastasia Vanderperren een showcase, een workshop en 'unconference'- sessies over IIIF (International Image Interoperability Framework) bij in Den Haag. Meemoo heeft IIIF aanbevolen als standaard voor de uitwisseling van beelden in de blauwdruk voor de beeldenhub.

Na een algemene voorstelling van het framework deelden een aantal organisaties uit de Lage Landen hun ervaringen met de implementatie van het framework. Ook de Universiteitsbibliotheek van Gent vertelde waarom zij kozen voor IIIF en welke mogelijkheden dit voor hen bracht. Tot slot werd ons een preview gegeven van versie 3.0 van de Image API en de Presentation API. Zo zal het mogelijk zijn om audiovisuele content te presenteren met IIIF.

IIIF heeft als doel om digitaal beeldmateriaal beter en breder toegankelijk te maken. Dit digitaal beeldmateriaal wordt momenteel namelijk vaak opgeslagen in vele aparte databases. Het framework definieert verschillende application programming interfaces (API) die een gestandaardiseerde methode bieden om beelden online weer te geven - de IIIF Image API en de IIIF Presentation API. De standaard wordt nu breed toegepast door bibliotheken, musea, archieven en softwarebedrijven.

De verschillende sessies op 14 mei 2018 werden georganiseerd door Europeana, het Netwerk Digitaal Erfgoed en de IIIF Community. De bijeenkomst richtte zich zowel op nieuwkomers als op gebruikers van het framework. Het doel van de bijeenkomst was om geïnteresseerden in contact te brengen met IIIF en ervaringen uit te wisselen over de implementatie en het gebruik ervan. Zowel onderzoekers, ontwikkelaars als professionals uit de bibliotheek-, museum- en archiefsector waren aanwezig.

In de namiddag hadden we de keuze tussen de unconference sessies en een hands-on workshop. In de workshop konden we zelf aan de slag gaan met IIIF en leerden we hoe we een beeldenserver konden opzetten om beelden uit te wisselen en hoe we dit beeld konden presenteren met zijn metadata. De content van de workshop kan je hier vinden.

We halen de pagina op, even geduld...