Een schat aan audiovisueel archiefmateriaal doorzoeken, nog nooit zo eenvoudig met het vernieuwde hetarchief.be

4 jul 2023

Verborgen parels, pure nostalgie, of een stukje uit je eigen verleden? Op hetarchief.be kan je snuisteren in de rijke archieven van meer dan 140 Vlaamse organisaties uit media, cultuur en overheid. Dat zijn duizenden uren aan informatie, die we nu nóg makkelijker doorzoekbaar maken. Met de hernieuwing van hetarchief.be nemen we een grote horde op onze route naar een toegankelijk digitaal archief. Graaf je mee in het verleden?

Naar een toekomstklaar platform

Hetarchief.be doet wellicht een belletje rinkelen, want deze databank vol beschrijvingen en informatie over een massa aan video’s en geluidsfragmenten bestaat al sinds 2019. Van muziek tot podiumkunsten en van tv-programma’s tot propagandafilmpjes en documentatiemateriaal: de diversiteit van het materiaal is enorm.

Vandaag, vier jaar later, scherpen we de doorzoekbaarheid van deze rijke verzameling aan cultureelerfgoedmateriaal verder aan. We brengen verschillende functionaliteiten samen onder één koepel, en dat in een volledig nieuw en vlot doorzoekbaar platform.

Een weelde aan opties, op één plek

Op hetarchief.be vind je in de eerste plaats publieke beschrijvingen en andere metadata over ruim 1,5 miljoen beeld- en geluidsfragmenten. Spot je een interessante video of geluidsopname, dan kan je in slechts enkele klikken rechtstreeks bij de aanbieder een aanvraag indienen. Bovendien kunnen gebruikers nu ook toegang vragen tot een deel van het auteursrechtelijk beschermde audiovisueel archiefmateriaal van een groeiende groep aanbieders. Na het maken van een afspraak, bekijk en beluister je hun archiefpareltjes ter plaatse. Ook voor onze contentpartners zelf ontwikkelden we specifieke functionaliteiten, zodat ook zij terecht kunnen op hetarchief.be.

Het hele plaatje werd voorzien van een geoptimaliseerd zoekvenster en verrijkt met handige functionaliteiten. Verschillende soorten gebruikers kunnen nu navigeren op één platform, wat het eenvoudiger maakt om in te spelen op nieuwe ontwikkelingen in het digitale landschap.

Eén plek voor iedereen

Hetarchief.be is gratis toegankelijk, voor iedereen. Vanaf nu vind je er de weg naar archiefpareltjes, en dat op één gebruiksvriendelijk en veilig platform.

Leerkracht? Dan is hetarchief.be er ook voor jou. Naast een schat aan materiaal op Het Archief voor Onderwijs, geselecteerd voor en door leerkrachten, kan je op hetarchief.be op zoek naar extra beeld- en geluidsmateriaal. Vind je een interessant item dat niet beschikbaar is op Het Archief voor Onderwijs? Dan dien je een aanvraag in en bekijken we of we het beschikbaar kunnen maken voor jou en duizenden andere Vlaamse leerkrachten en leerlingen op Het Archief voor Onderwijs.

De volgende stip aan de horizon

Nu we een stevig fundament hebben neergepoot, kunnen we de komende jaren naast audiovisueel materiaal ook andere contenttypes verwelkomen op hetarchief.be. In de eerste plaats zijn dit kranten. Hierna onderzoeken we ook hoe fotografisch materiaal, zoals kunstwerken en glasplaten, hun plek kunnen vinden op hetarchief.be. Zo wordt hetarchief.be hét ideale en centrale startpunt voor onderzoek allerhande.

We halen de pagina op, even geduld...