Beestig erfgoed in beeld voor Erfgoeddag

24 apr 2023

Afgelopen zondag was het weer zover: Erfgoeddag! Dit jaar grepen bijna 670 cultureelerfgoedorganisaties de gelegenheid aan om hun beestig erfgoed in de kijker te zetten. Voor het tweede jaar op rij kunnen scholen deelnemen aan een heuse Erfgoedweek, die nog loopt tot 28 april. Speciaal voor Erfgoeddag visten wij alvast een blaffend pareltje op uit het meemoo-archiefsysteem. Maar ook bij onze platformen ging het er beestig aan toe! Of je nu leerkracht, kunstbewonderaar, cultuur- en erfgoedliefhebber of gewoonweg dierenvriend bent: op onze platformen is er voor ieder wat wils.

Beestenboel op Het Archief voor Onderwijs

Naar aanleiding van de Erfgoedweek voor scholen is er van 17 tot 28 april in het onderwijs heel wat te doen rond beestig erfgoed. En daar spelen we met ons onderwijsplatform graag op in. Met Het Archief voor Onderwijs brengen we het audiovisueel materiaal van onze partners tot op school. In hun collecties zit heel wat beestig erfgoed: van historische beelden van dierentuinen, tot filmpjes van regionale tradities en fragmenten over onze omgang met veehouderij. Om leerkrachten te helpen dit erfgoed vlot tot in de klas te brengen, zorgden we voor hapklare inspiratie:

  • FARO - de drijvende kracht achter Erfgoeddag - selecteerde op Het Archief voor Onderwijs een reeks leerrijke beeld- en geluidsfragmenten in beestig thema. Ze voorzagen de collectie van extra context en lestips voor leerkrachten, op maat van het secundair onderwijs.

  • Voor het vak muzische vorming in het lager onderwijs zetten we beestige collecties in de schijnwerpers die recent gemaakt werden door docenten van de lerarenopleiding aan Hogeschool VIVES, in het kader van het project Kunstig Kijken. Van het zwanenmeer tot circusdieren, het is een beestenboel!

Beestige reportages op hetarchief.be

Van de bedreigende aziatische hoornaar tot aangespoelde potvissen: beestige thema's genoeg op hetarchief.be. Daar vind je de metadata van tal van fragmenten uit de archieven van onze contentpartners. Speciaal voor Erfgoeddag gingen we in de databank op zoek naar beschrijvingen van boeiend archiefmateriaal over (onze omgang met) dieren. Meegenieten kan je op de Facebook-pagina van hetarchief.be!

Benieuwd welk beestig materiaal er nog meer in de collecties van onze contentpartners zit?

Dieren in de kunsten met artinflanders.be

Van oudsher zijn dieren een belangrijke inspiratiebron voor kunstenaars. Op onze kunst- en erfgoedbeeldbank artinflanders.be valt er dan ook heel wat beestigs te ontdekken. Geïnspireerd door Erfgoeddag zetten we op onze Instagram-account heel de week kunstige beestjes in de kijker. Wat dacht je van de illustraties die Gustave Van de Woestyne maakte bij Stijn Streuvels' vertelling van het aloude Reinaertverhaal?

Liever zelf op zoek in de beeldbank? Leef je uit op artinflanders.be

Tip! Een creatief idee om een beestig beeld te hergebruiken? Sinds kort zijn de gratis beelden op artinflanders.be in nog groter formaat te downloaden. 

We halen de pagina op, even geduld...