Vlaams archiefmateriaal doorzoeken op hetarchief.be

Doelgroep:
het brede publiek, wetenschappelijk onderzoekers, professionele hergebruikers, onze contentpartners en hun bezoekers

Samen met onze partners digitaliseren en archiveren we audiovisueel materiaal, maar de vindbaarheid van dit materiaal is vaak een uitdaging. Met hetarchief.be bieden we een oplossing voor iedereen om inzicht te krijgen in wat er precies bewaard wordt in het meemoo-archiefsysteem en welke partner dit materiaal beheert.

Een massa aan metadata

De contentpartners van meemoo herbergen schatten aan filmpjes en geluidsopnames - materiaal dat voor het brede publiek interessant is, maar door auteursrechtelijke of andere gebruiksbeperkingen niet zonder meer online gepubliceerd kan worden. Hetarchief.be bevat daarom in de eerste plaats metadata - ook wel de informatie die het materiaal beschrijft.

Deze metadata laten gebruikers toe om gericht op zoek te gaan in diverse archieven, en dat zonder dat ze zich hoeven te verplaatsen. Op zoek naar bepaalde thema’s, mensen, periodes, gebeurtenissen, makers of programma’s? Op hetarchief.be zoek je op titel, de beschrijving van de inhoud, datum en technische gegevens zoals unieke identifiers van content die in ons archiefsysteem bewaard wordt.

Maar hetarchief.be is méér dan enkel een catalogus aan beschrijvingen. Je komt er te weten welke organisatie het beeld of geluid beheert, je krijgt meteen de mogelijkheid om het materiaal zelf aan te vragen, of je kan zelfs een afspraak maken om ter plaatse bij enkele aanbieders audiovisueel archiefmateriaal te beluisteren en bekijken. Zo krijgt iedereen inzicht in meer dan 1,5 miljoen van de audiovisuele pareltjes die Vlaanderen rijk is.

Audiovisueel materiaal ter plaatse vinden, bekijken en beluisteren met de bezoekertool

Bij bepaalde aanbieders kan je dankzij de intra murosuitzondering op het auteursrecht op locatie snuisteren doorheen de rijke audiovisuele collectie die meemoo voor hen bewaart. Via hetarchief.be maak je eenvoudig een afspraak, waarna je ter plekke bij je gekozen aanbieder én via hetzelfde platform gericht kan starten aan je zoektocht. 

Momenteel zetten al enkele contentpartners de deuren open. De komende jaren maken we werk van het uitbreiden van deze functionaliteit, zodat bezoekers kunnen bladeren door nog meer archiefmateriaal.

Door en voor onze contentpartners

Ook onze contentpartners, de organisaties die content digitaliseren, bewaren en ontsluiten via meemoo, kunnen op hetarchief.be terecht. Naast het lezen van beschrijvingen en metadata, kunnen ze ook audio en video van de eigen organisatie én andere contentpartners bekijken en beluisteren. Tot mei 2023 hadden ze hier hun eigen platform voor, Catalogus Pro, maar sinds juni 2023 is hetarchief.be ook hun centrale zoekportaal.

Meer dan 140 partners en 1,5 miljoen items, 1 platform

Eén van de belangrijkste voordelen van hetarchief.be is de centrale zoekfunctie. Op het platform kan je namelijk grasduinen in (beschrijvingen van) audiovisuele parels van landelijke en regionale omroepen, podiumkunstenorganisaties, musea, archieven, enkele universiteiten, overheidsinstellingen, erfgoedcellen en erfgoedbibliotheken.

In totaal kan je informatie vinden over items van meer dan 140 partners die in het meemoo-archiefsysteem bewaard worden, waardoor je op één plek te weten komt welk materiaal door welke partner beheerd wordt. Tot nu toe kan je op hetarchief.be uitsluitend terecht voor audiovisueel materiaal. In de toekomst zal het platform ook andere content toegankelijk maken: van kranten tot fotografisch materiaal. Een schat aan kranten (zoals die op Nieuws van de Groote Oorlog) rollen eerst binnen, hierna is het de beurt aan meer dan 23.000 beelden van kunst en erfgoed uit Vlaamse collecties.

Hetarchief.be is een win-win situatie voor iedereen. Als je met archiefmateriaal werkt, gaat er sowieso veel zoekwerk mee gepaard. Hetarchief.be maakt het veel efficiënter werken. - Peter Van Goethem, onderzoeker en filmmaker

Nog diverser dan de aanbieders, is het audiovisueel materiaal zelf. Van muziek tot theaterstukken en van tv-programma’s tot propagandafilmpjes en documentatiemateriaal. Hoewel veel aanbieders grote delen van hun archiefmateriaal doorzoekbaar maken via hetarchief.be, is lang niet alles er vindbaar. Bij de aanbieders zelf vind je vaak nog meer: er is namelijk best veel materiaal dat nog niet gedigitaliseerd werd, nog geen metadata toegekend kreeg, of nog niet publiek wordt ontsloten. Elke aanbieder kiest zelf wat er op hetarchief.be doorzoekbaar is. 

Metadata is een werkwoord

Goede metadata zijn de sleutel tot onze audiovisuele cultuur. Zonder beschrijvingen vind je geen content terug in een digitaal archief. Met het oog op de toekomst willen we dus blijven inzetten op de kwaliteit van metadata, zodat zoekacties nog efficiënter en eenvoudiger verlopen.

Ontdek hoe meemoo inzet op metadatabeheer, -verrijking en -uitwisselbaarheid.

Heb je een vraag?
Contacteer Maaike Ongena
Medewerker Interactie