Beschrijvingen van Vlaams archiefmateriaal doorzoeken op hetarchief.be

Doelgroep:
het brede publiek, wetenschappelijk onderzoekers, het onderwijs en professionele hergebruikers

Samen met onze partners digitaliseren en archiveren we audiovisueel materiaal, maar de vindbaarheid van dit materiaal is vaak een uitdaging. Met hetarchief.be bieden we een oplossing voor iedereen om inzicht te krijgen in wat er precies bewaard wordt in het meemoo-archiefsysteem en welke partner dit materiaal beheert.

De contentpartners van meemoo herbergen schatten aan filmpjes en geluidsopnames - materiaal dat voor het brede publiek interessant is, maar door auteursrechtelijke of andere gebruiksbeperkingen niet zonder meer online gepubliceerd kan worden.

De meeste metadata van het materiaal - ook wel de informatie die het materiaal beschrijft - kunnen echter wel online beschikbaar gemaakt worden.

Zo vind je op hetarchief.be zaken als de titel, een beschrijving van de inhoud, datum en technische gegevens zoals unieke identifiers van content die in ons archiefsysteem bewaard wordt.

Je komt er te weten welke organisatie het beeld of geluid beheert. Zo krijgt iedereen inzicht in meer dan een miljoen van de audiovisuele pareltjes die Vlaanderen rijk is en wordt het eenvoudiger om gericht op zoek te gaan.

Meer dan 100 partners en 1 miljoen items, 1 platform

Eén van de belangrijkste voordelen van hetarchief.be is de centrale zoekfunctie. Op het platform kan je namelijk grasduinen in beschrijvingen van audiovisuele parels van landelijke en regionale omroepen, podiumkunstenorganisaties, musea, archieven, enkele universiteiten en overheidsinstellingen.

In totaal kan je informatie vinden over items van meer dan 100 partners die in het meemoo-archiefsysteem bewaard worden, waardoor je op één plek te weten te komt welk materiaal door welke partner beheerd wordt.

Hoewel het beeld en geluid zelf niet zichtbaar of beluisterbaar is, waren de eerste gebruikers bijzonder enthousiast over de diversiteit aan audiovisueel materiaal dat op deze manier voor de eerste keer vindbaar wordt. “hetarchief.be is een win-win situatie voor iedereen. Als je met archiefmateriaal werkt, gaat er sowieso veel zoekwerk mee gepaard. Hetarchief.be maakt het veel efficiënter werken,” geeft een onderzoeker en filmmaker aan. Eens de gebruikers gevonden hebben wat ze zochten, kunnen ze meteen contact opnemen met de contentpartner die het materiaal beheert.

Metadata is een werkwoord

Goede metadata zijn de sleutel tot onze audiovisuele cultuur. Zonder beschrijvingen vind je geen content terug in een digitaal archief. Met het oog op de toekomst willen we dus blijven inzetten op de kwaliteit van metadata, zodat zoekacties nog efficiënter en eenvoudiger verlopen.

Ontdek hoe meemoo inzet op metadatacreatie en -bewaring.

Heb je een vraag?
Contacteer Maaike Ongena
Medewerker Interactie