Digitalisering eerste papieren drager: frontpers uit WO I

In 2013 startten we, samen met FARO, PACKED vzw - nu onderdeel van meemoo - en de Vlaamse Erfgoedbibliotheek, met de voorbereidingen van het eerste digitaliseringsproject dat focust op een papieren en geen audiovisuele drager.

Tijdens het project ‘Nieuws van de Groote Oorlog’ digitaliseerden we de frontpers uit de Eerste Wereldoorlog. We besteedden hierbij extra aandacht aan de historische frontblaadjes.

In totaal digitaliseerden we 270.000 pagina’s aan Belgisch persmateriaal, afkomstig van 13 cultureel erfgoedorganisaties.

Gedurende twee jaar sloegen meemoo, de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en de 13 cultureel erfgoedorganisaties de handen in elkaar voor het inventariseren, digitaliseren en online brengen van deze oorlogskrantjes. Dankzij digitalisering en duurzame archivering stellen we de inhoud van deze kwetsbare papieren dragers veilig voor toekomstige generaties.

De website ‘Nieuws van de Groote Oorlog’ zet het digitaal erfgoed van de Eerste Wereldoorlog internationaal op de kaart. Dankzij een subsidie via Vlaams minister-president Geert Bourgeois kan je de website in het Nederlands, Frans, Engels en Duits doorzoeken.

Via een Europese aanbesteding werd de digitalisering toegeschreven aan het Nederlands GMS. Het project ‘Nieuws van de Groote Oorlog’ werd afgerond in maart 2015.

I am incredibly impressed and grateful that all of the material in "the News of the Great War" project is available online to the extent that it is to someone like me nearly 15,000kms distant. What a technological miracle this is and boon to scholarship!

- Professor Emeritus Boyd Rayward, University of Illinois & University of New South Wales

Heb je een vraag?
Contacteer Maaike Ongena
Medewerker Interactie
We halen de pagina op, even geduld...