Publicaties

Hier verzamelen we verschillende publicaties die je verder kunnen helpen in je digitale archiefpraktijk. Je vindt hier rapporten, verslagen, aanbestedingsdossiers en techblogs van meemoo.
Bij meemoo geloven we dat materiaal meer waarde krijgt door het te delen, en ook steeds meer Vlaamse actoren en instellingen hebben open sharing op hun radar staan. Maar wat met de diverse ethische vraagstukken die al snel opduiken? Als dienstenorganisatie bieden wij de nodige ondersteuning, en dat doen we niet alleen. Samen met een (inter)nationaal netwerk bedenken we duurzame oplossingen. Zo was meemoo de afgelopen maanden actief in de Creative Commons Ethics of Open Sharing-werkgroep.Het resultaat? Een kaartspel om het gesprek rond ethiek aan te knopen binnen je organisatie, en je kritische denken aan te scherpen. En dat op een laagdrempelige manier. 
Hoewel musea en erfgoedorganisaties momenteel al volop hun analoge collectie aan het digitaliseren zijn, is het creëren van digitale 3D-modellen van collectiestukken nog een vrij onontgonnen terrein. Dankzij het GIVE-Topstukkenproject kregen we de kans om een groot aantal sculpturen die als topstuk erkend zijn, te digitaliseren in 3D. In deze techblog gaan we dieper in op een mogelijke werkwijze en praktisch stappenplan, gebaseerd op onze concrete ervaring uit dit eerste project. Hierin staan praktische haalbaarheid, duurzame archivering en een zo ruim mogelijke (her)bruikbaarheid van de digitale kopieën voorop.
Van een groot aantal collecties is er vandaag nauwelijks beschrijvende metadata voorhanden. Dit beperkt niet alleen de vind- en doorzoekbaarheid van deze collecties, maar ook het (her)gebruik ervan. Gezien handmatige metadatacreatie een erg tijdrovende klus is, onderzoeken we in twee projecten de mogelijkheden van artificiële intelligentie bij automatische metadatacreatie. Met dergelijke technologieën moet echter op een voorzichtige manier omgesprongen worden. Daarom gaan we in deze techblog dieper in op juridische en ethische uitdagingen.
Op het eerste zicht is het onderscheid tussen analoog en digitaal voor de hand liggend, maar in de praktijk is dat niet altijd het geval. De term 'digitalisering' dekt bijgevolg niet altijd de lading en wordt wel vaker verkeerd gebruikt. In deze techblog scheppen we duidelijkheid over de terminologie door een duikje te nemen in de geschiedenis.
Eens je weet welke content of data je precies als linked data wil publiceren, komt de volgende stap: hoe ga je dat doen? Welke ontologie ga je bijvoorbeeld gebruiken? En hoe ga je die linked data consulteren? Wij werpen licht op de methodes die we samen met IDlab (imec) toepasten.
In 2018 gingen we op zoek naar links tussen de Namenlijst en Nieuws van de Groote Oorlog. We vonden zo meer dan één miljoen potentiële links van identieke namen. Maar hoe weet je of je wel degelijk de juiste matches hebt gemaakt en de juiste persoon gevonden? Wij wijden je in ons attestatieproces in.
Over linked data hebben we al heel wat verteld, maar hoe begin je er nu aan? Hoe ga je bijvoorbeeld op zoek in je data naar interessante entiteiten om te publiceren? Wij vatten ons proces voor je samen.
Op de website Nieuws van de Groote Oorlog vind je meer dan 50.000 gedigitaliseerde kranten uit de Eerste Wereldoorlog. Meemoo werkt voortdurend aan de toegankelijkheid van dit digitale archief. In deze blog beschrijven we hoe we onderzoekers in staat stellen om grootschalige en semi-automatische zoekopdrachten uit te voeren in dit archief door onze toepassing van Linked Data.
In 2013 koos meemoo samen met de contentpartners uit de erfgoedsector voor MXF als container en JPEG2000 als encodering voor de archiefmasters. De technologische ontwikkeling op het vlak van audiovisuele codecs staat echter niet stil. In deze blogpost lichten we de resultaten van een verkennend onderzoek over MKV en FFv1 dat meemoo in de marge van het Preforma-project uitvoerde in samenwerking met het toenmalige PACKED vzw en MediaArea.

Zoeken op CEST

Op projectcest.be vind je hoe je standaarden kan gebruiken bij het creëren, beheren en toegankelijk maken van je digitale erfgoedcollecties.

Zoeken op TRACKS

Op projecttracks.be vind je hoe je als kunstenaar of kunstenorganisatie met tools en richtlijnen aan archief- en collectiezorg kan doen.