Bijeenkomst Collegagroep Digitale Collectieregistratie

12 okt 2023 | Brussel

Ben je geïnteresseerd in digitale collectieregistratie? Ben je bezig met een project binnen de Inhaalbeweging Digitale Collectiedata, of heb je er een afgerond? Op 12 oktober organiseren we samen met FARO de volgende Collegagroep Digitale Collectieregistratie. De uitgelezen kans om de projectresultaten van afgelopen projecten te ontdekken, én ideeën, expertise en ontwikkelingen uit te wisselen met collega’s uit de sector.

Wat gaan we doen?

In de voormiddag komen zes instellingen hun projectresultaten voorstellen: Eperon d’Or, MuZEE, M HKA, Industriemuseum, Huis van Alijn en Design Museum Gent. In de namiddag praat meemoo-collega Tinneke De Clercq je helemaal bij over de Vlaamse erfgoeddatabanken. Daarna volgt Lieselotte Moortgat (departement CJM) met een korte update over het afgelopen onderzoekstraject met betrekking tot het opzetten van een governancestructuur voor de OSLO-standaard. Afsluitend kan je deelnemen aan een workshop. Je kiest zelf in welk thema je ondergedompeld wil worden: het DO-IT! project en de Publiekdomeintool (Bart Magnus), rechtenlabels toekennen (Ellen Van Keer) of een derde workshop met nog nader te bepalen thema.

Voor wie?

Iedereen die deelneemt aan een lopend project of al een project heeft afgerond binnen de Inhaalbeweging Digitale Collectiedata, is welkom. Ook andere geïnteresseerden met een belangstelling voor digitale collectieregistratie kunnen deelnemen.

In beeld: Studerende vrouwen, fotograaf onbekend / Anefo, 1975. Licentie: Fotograaf Onbekend / Anefo, CC0, via Wikimedia Commons

In beeld: Studerende vrouwen, fotograaf onbekend / Anefo, 1975. Licentie: CC0, via Wikimedia Commons

Programma

10.00 uur: In de voormiddag delen de volgende projecten hun resultaten. Na elke presentatie kan je vragen stellen: 

  • Gegeven is gegeven. De registratie van de deelcollectie ‘schenkingen’ op punt gesteld. M HKA (Anthe Heyninck)

  • Inzoomen op industrieel erfgoed. Industriemuseum (Marthe De Doncker)

  • Poppenspel tot leven gewekt. Een inhaalbeweging in digitalisatie van het poppenspel, met focus op het immaterieelculturele aspect en de valorisatie ervan. Huis van Alijn (Eva Diercx & Marit Van der Jeugt)

  • Belgische schoenfabrieken als LOD en ontsluiting via Wiki-platformen. Maatschappelijke valorisatie van de Belgische schoennijverheid en haar erfgoed. Eperon d’Or (Lie Cauwelier)

  • Werken op papier. De kunstwerken op papier van Mu.ZEE: veiliggesteld en ontsloten. MuZee (Kathleen Ribbens)

  • Selectie uit de meubelcollectie (kerncollectie). Design Museum Gent (Sam Meirlaen)

12.00 uur: Lunch

13.00 uur: Korte update over de erfgoeddatabanken door meemoo (Tinneke De Clercq)

13.15 uur: Stand van zaken over het afgelopen onderzoekstraject met betrekking tot het opzetten van een governancestructuur voor de OSLO-standaard door CJM (Lieselotte Moortgat)

13.30 uur: Keuze uit 3 workshops:

  • DO IT! en de Publiekdomeintool (Bart Magnus, meemoo): In deze workshop lichten we een case van het DO IT!-project toe, waarin we negen erfgoedinstellingen helpen om hun werken in het publiek domein te achterhalen. Daarnaast onderzoeken we in het project ook de rechtenstatus van de werken op artinflanders.be. Aansluitend ga je in deze workshop zelf aan de slag met de Publiekdomeintool. Deze workshop is beperkt tot 15 deelnemers.
     

  • Toekennen van rechtenlabels (Ellen Van Keer, meemoo): Het toekennen van rechtenlabels voor de publieke ontsluiting van beelden is niet altijd evident, en voor een groot deel een kwestie van beleid en keuzes binnen een organisatie. Rechtenlabels kunnen immers ook gebruikt worden wanneer de rechtenstatus niet sluitend kan worden bepaald (als bv. publiek domein) en wanneer beelden ontsloten worden op basis van een risicoanalyse. Tijdens deze workshops ontdek je de belangrijkste standaarden, basisprincipes en do’s en don’ts van rechtenlabeling. Breng gerust materiaal uit je collectie mee om in groep te bespreken. Ook deze workshop is beperkt tot 15 deelnemers.

  • De info over de derde workshop volgt later nog. Heb je suggesties voor een thema, of heb je bepaalde noden? Zou je zelf graag een workshop geven voor de collega's? Laat het ons weten. Dat kan via mail naar bram@faro.be of naar lise.ruts@meemoo.be.

16.00 uur: Einde

Praktisch

De Collegagroep Digitale Collectieregistratie zal doorgaan op 12 oktober bij FARO (​​Priemstraat 51, Brussel). Deze collegagroep is gratis, maar inschrijven is wel verplicht.

Binnen de Inhaalbeweging Digitale Collectiedata, een initiatief van het departement CJM, staat meemoo sinds 2020 in voor de projectbegeleiding van de goedgekeurde projecten. Twee keer per jaar komt de collegagroep Digitale Collectieregistratie samen. Het doel? Kennis uitwisselen, netwerken en intervisie organiseren bij de projecten van de Inhaalbeweging Digitale Collectiedata. Het verslag van de vorige editie lees je hier.


Heb je een vraag?
Contacteer Lise Ruts
Medewerker Expertise
We halen de pagina op, even geduld...