Publiekdomeintool

Objecten in het publieke domein zijn alle creatieve werken waarop geen exclusieve rechten rond intellectueel eigenaarschap vallen. Deze rechten kunnen verlopen zijn, de auteur kan er expliciet van afzien of ze kunnen niet van toepassing zijn. Fantastisch materiaal om te hergebruiken, maar hoe weet je of (een deel van) je collectie zich in het publieke domein bevindt?

Je kan het natuurlijk per stuk gaan uitzoeken, maar als je een uitgebreide collectie hebt, wordt dat een tijdsintensieve klus. Vaak is er informatie bekend die je kan helpen om dat proces deels te gaan automatiseren. Denk bijvoorbeeld aan de creatiedatum of het jaar van overlijden van de vervaardiger. De Publiekdomeintool gaat met die gegevens aan de slag, door ze te combineren met gegevens in Wikidata. Zo verlichten we het manuele werk en krijg je sneller zicht op de auteursrechtelijke status van (een deel van) je collectie.

Beheer je één of meerdere erfgoedcollecties? Dan kan je met een csv-export van dat deel van je collectie waarvan je de auteursrechtelijke status wilt bepalen, meteen aan de slag.

>> Naar de Publiekdomeintool

Hoe werkt het?

Als je CSV-bestand valide is, matcht de tool de vervaardigers van jouw collectiestukken met items in Wikidata. Even later krijg je een verrijkt CSV-bestand in je mailbox, waarin je de voorgestelde matches kan goedkeuren of afwijzen. Op basis van jouw data en de data in Wikidata suggereert de tool per collectie-item een auteursrechtelijke status.

>> Lees hier in detail hoe het werkt.

We ontwikkelden deze tool in 2020 in opdracht van het Departement Cultuur, Jeugd en Media, in het kader van de strategische visienota Een Vlaams cultuurbeleid in het digitale tijdperk. Corecrew stond in voor de technische ontwikkeling en CopyClear hielp ons om op Wikidata de gegevens over de auteursrechtelijke status van vervaardigers uit Vlaamse collecties te verbeteren aan de hand van bots.

Heb je vragen over de Publiekdomeintool? Collega Bart Magnus helpt je graag verder.