Achtste IIIF-Friday op 17 februari

17 feb 2023 | Brussel

Samen met de Vlaamse Kunstcollectie, Universiteitsbibliotheek Gent en Openbare Bibliotheek Brugge organiseren we op 17 februari de achtste IIIF-Friday. Een speciale editie: in de voormiddag lichten de initiatiefnemers van Mmmonk de resultaten van hun project toe, in de namiddag nemen enkele gastsprekers aan het woord. Het centrale thema? De gebruiksvriendelijkheid en gebruikerservaring van IIIF.

Wat?

IIIF staat voor International Image Interoperability Framework en is een standaard voor de uitwisseling van beelden. Het is een raamwerk van vier API’s, uitgetekend door een consortium van universiteitsbibliotheken, erfgoedinstellingen, musea en softwarebedrijven. Dit raamwerk is een antwoord op de uitdaging om beelden uit te wisselen tussen verschillende systemen. Als je beeldenserver voldoet aan de IIIF-specificaties wordt de uitwisseling van beelden heel wat makkelijker.

Mmmonk

Ben jij al mee met Mmmonk? Maar liefst 820 middeleeuwse manuscripten werden sinds 2019 toegankelijk gemaakt met behulp van IIIF. Daarvoor konden de Openbare Bibliotheek Brugge, de Universiteitsbibliotheek Gent, het Grootseminarie Ten Duinen en het Bisdom Gent rekenen op onze expertise.

Programma

De dag bestaat uit twee delen: ‘s ochtends ontdek je de doelstellingen, processen en resultaten van Mmmonk, ‘s namiddags duiken we samen dieper in IIIF met presentaties in het Nederlands en in het Engels.

10u - 12u: slotevent Mmmonk

 • Verwelkoming door de Mmmonk-partners.

 • Bezichtiging van een selectie Mmmonk-manuscripten van de KBR.

 • Eindrapport Mmmonk, met bijzondere aandacht voor:

  • de user survey IIIF bij eindgebruikers: verwachtingen, obstakels en opportuniteiten;

  • werkprocessen: schaderegistratie, digitaliseringsprotocollen, beschrijvingsstandaarden en Linked Open Data verrijking;

  • IIIF-innovatie en -experiment: IIIF-catalogus, IIIF-annotatiedemo Liber Floridus;

  • publiekswerking en educatie: Mmmonk-school, Videoreeks ‘Middeleeuwse manuscripten door kinderogen’, Mmmonk-lesmap Lager Onderwijs, tentoonstelling ‘Mmmmonk Inspireert’, Mmmonk IIIF Workshop;

  • impact van het project en toekomstperspectieven.

12u - 13u30: lunch

13u30 - 16u: IIIF-Friday 

 • 13u - 13u30: Mathieu Aubry (École des Ponts - ParisTech) - Image Collation: Matching illustrations in manuscripts.

 • 13u30 - 14u: Edward Silverton (Mnemoscene) - Virtual tours with medieval manuscripts: Exhibit tool for guided viewings.

 • 14u - 14u30: Xavier Fresquet (Sorbonne Centre for Artificial Intelligence) - Illumination Detection in Medieval Manuscripts: Statistical learning strategies on IIIF image corpora for medieval musical iconography.

14u30 - 15u: pauze

Praktisch

Laat alvast je webcam thuis, want we komen voor het eerst samen in ‘t echt. Wees welkom op 17 februari in KBR (Kunstberg 28, 1000 Brussel). Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht. Voor elke sessie (voor- en namiddag) kan je je apart inschrijven via het formulier van de Openbare Bibliotheek Brugge.

IIIF Fridays is een initiatief van de Vlaamse Kunstcollectie, meemoo, Openbare Bibliotheek Brugge en Universiteitsbibliotheek Gent en valt samen met de Collegagroep IIIF.

Wat we doen?

In beeld: Schilderij van Goya, Portret Don Rom Satue weer terug, Joost Evers, Anefo, CC0 via Wikimedia Commons.

We halen de pagina op, even geduld...