20 jaar Topstukkendecreet, wij vieren mee

14 nov 2023

Vlaamse collecties bevatten een schat aan cultureel erfgoed. Is een goed of verzameling zeldzaam of onmisbaar voor de Vlaamse Gemeenschap op archeologisch, historisch, cultuurhistorisch, artistiek of wetenschappelijk vlak, dan kan het als topstuk erkend worden. Sinds 2003 wil de Vlaamse overheid met het Topstukkendecreet de belangrijkste cultuurgoederen beschermen en borgen. Op onze kunst- en erfgoedbeeldbank artinflanders.be zijn topstukken al jaren een must-see. Benieuwd hoe we meevieren nu het Topstukkendecreet 20 kaarsjes uitblaast? 

Op artinflanders.be maken we hoogwaardig beeldmateriaal van kunst en erfgoed uit Vlaamse collecties toegankelijk en klaar voor hergebruik. Je kan er onder andere meer dan 700 beelden van topstukken bekijken en, als de rechtenstatus het toelaat, gratis downloaden. Achter de schermen zijn we steeds in de weer om dit aanbod te vergroten en de beeldkwaliteit te verbeteren. Zo zijn de gratis downloads op artinflanders.be sinds begin dit jaar beschikbaar in een groter formaat. Handig voor wie er zelf creatief mee aan de slag wil!

Van op artinflanders.be tot in OKV en het MAS

In beeld: Cover van de publicatie 'Zeldzaam & Onmisbaar - twintig jaar Topstukkendecreet' © Vlaamse Gemeenschap, Departement Cultuur, Jeugd en Media / OKV.

2023 is een feestjaar voor het Topstukkendecreet. Met meemoo droegen we ons steentje bij aan enkele initiatieven die dit jubileum in de kijker zetten. Dankzij eerdere digitaliseringen en nieuwe opnames die we maakten voor de tentoonstelling naar aanleiding van 20 jaar topstukken, konden we hoogkwalitatief beeldmateriaal leveren voor de publicatie 'Zeldzaam & Onmisbaar - twintig jaar Topstukkendecreet' van OKV in samenwerking met het Departement CJM. Bekijk enkele beelden uit de publicatie in dit artikel.

30 extra topstukken gedigitaliseerd en digitale topstukkentour 

In beeld: enkele topstukken die we digitaliseerden naar aanleiding van de tentoonstelling 'Zeldzaam en Onmisbaar' in het MAS in Antwerpen. Bronvermelding: zie onderaan.

Al langsgegaan bij contentpartner MAS in Antwerpen? Afgelopen maand opende de tentoonstelling 'Zeldzaam & Onmisbaar' er ter ere van 20 jaar Topstukkendecreet. Voor de gelegenheid werden een 100-tal topstukken uit de collecties van 35 musea, kerken, bibliotheken en particuliere verzamelaars op één plek bijeengebracht. Van de enige tekening van Michelangelo in Vlaanderen, tot werken van klinkende namen als Rubens, Magritte en Bacon: nog tot 25 februari 2024 zijn deze unieke stukken te bewonderen bij het Museum aan de Stroom. Meer info

Op vraag van het MAS digitaliseerden we voor deze tentoonstelling zo'n 30 extra topstukken. Je kan de digitale beelden ook bewonderen op artinflanders.be. Aan het einde van de tentoonstelling wacht je als bezoeker trouwens nog een leuk extraatje: een video van onze hand waarin we nog meer topstukken in de kijker zetten. Ga gerust even zitten en geniet van een heleboel digitale topstukken die niet op de tentoonstelling aanwezig zijn (omdat ze bijvoorbeeld kwetsbaar zijn of niet getransporteerd kunnen worden), maar wel op artinflanders.be staan.

In beeld: opstelling bij de video die we maakten voor de tentoonstelling 'Zeldzaam & Onmisbaar' in MAS.

Een still uit de video die we maakten voor de expo 'Zeldzaam en Onmisbaar' in MAS. In beeld: details uit 'De Kruisoprichting' door Peter Paul Rubens, collectie: Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen, artinflanders.be, fotograaf: Hugo Maertens, licentie: CC BY-NC-ND 4.0.

Meer nog: naast onze structurele inspanningen om topstukken te digitaliseren en toegankelijk te maken, hebben we de afgelopen 2 jaar dankzij relancemiddelen nog extra kunnen inzetten op de digitalisering van topstukken in het GIVE-Topstukkenproject. Ontdek er hier alles over. 

Bronvermelding beelden in slider:

Stilleven, door Peter Willebeeck, collectie van Snijders & Rockoxhuis, artinflanders.be, foto: Cedric Verhelst, publiek domein.

Haarnet, door onbekend, collectie van Onze-Lieve-Vrouwekerk Sint-Truiden, artinflanders.be, foto: Cedric Verhelst, publiek domein.

Gegraveerde rolsteen, door anoniem, collectie van Museum De Kolonie, artinflanders.be, foto: Cedric Verhelst, publiek domein.

Kaakreliekhouder, door anoniem, collectie van Sint-Catharinakerk Maaseik, artinflanders.be, foto: Cedric Verhelst, publiek domein.

We halen de pagina op, even geduld...