Vernieuwd Archief voor Onderwijs verwelkomt 93.000 leerlingen in 2020-2021

17 jun 2021

De vakantie staat voor de deur en daarmee komt het einde van een bijzonder schooljaar in zicht. De balans van ons onderwijsplatform? In september lanceerden we het vernieuwde Archief voor Onderwijs. We timmerden hard aan ons aanbod en introduceerden heel wat nieuwe functionaliteiten. Zo kunnen leerlingen secundair nu ook zelf aan de slag met onze onderwijsbeeldbank. Benieuwd naar de cijfers van dit bewogen schooljaar? We zetten ze even op een rijtje.

Het Archief voor Onderwijs in een nieuw jasje

September luidde niet alleen het nieuwe schooljaar in, maar ook de lancering van het vernieuwde Archief voor Onderwijs! In nauw overleg met leerkrachten en (educatieve) partners sleutelden we aan een verbeterde versie die nog beter aansluit bij de onderwijsrealiteit.

Zo stimuleren we niet alleen interactieve werkvormen, blended learning en differentiatie, tijdens de periode van de coronamaatregelen zetten we ook in op de ondersteuning van de lessen op afstand. Hiermee willen we tegemoet komen aan de noden van het onderwijsveld op korte en lange termijn.

Leerlingentoegang nam vliegende start

De opmerkelijkste vernieuwing moet wel de leerlingenruimte zijn. Waar voorheen enkel lesgevers toegang hadden tot ons platform, zetten we nu ook onze digitale poorten open voor leerlingen uit het secundair onderwijs. Niet zonder succes! Maar liefst 93.278 leerlingen vonden hun weg naar Het Archief voor Onderwijs, goed voor een vijfde van alle leerlingen in het middelbaar in Vlaanderen.

Leerlingen secundair kunnen nu ook individueel fragmenten bekijken en beluisteren, terwijl dat vroeger enkel klassikaal gebeurde. Heel wat leerkrachten keken uit naar deze functie en gingen er meteen mee aan de slag: ze maakten ruim 11.400 kijk- en luisteropdrachten aan voor hun leerlingen.

Een goed rapport over de gehele lijn

Ook op andere vlakken scoort ons onderwijsplatform opvallend goed. Zo groeide het aantal lesgevers met een account op ons platform dit schooljaar aan tot 58.194. Ook leerkrachten in spe maakten tijdens hun stages en praktijkoefeningen gretig gebruik van de mogelijkheden van onze onderwijsbeeldbank. Maar liefst 22.390 studenten aan de Vlaamse lerarenopleidingen vroegen toegang tot het platform.

Ons aanbod? Dat bleef ook in 2020-2021 groeien. We klokken af op ruim 22.000 audiovisuele fragmenten, afkomstig uit meer dan veertig archieven van onze contentpartners.

Wat brengt de toekomst?

De coronamaatregelen en het gedeeltelijk afstandsonderwijs hebben ongetwijfeld een aandeel gehad in de drukte op ons onderwijsplatform. Hoe dan ook lijkt het vernieuwde Archief voor Onderwijs een vaste waarde geworden voor heel wat leerkrachten. Ook wanneer het contactonderwijs opnieuw de norm wordt, zullen de nieuwe functionaliteiten mogelijkheden blijven bieden.

In de tussentijd zitten we niet stil. Achter de schermen werken we hard om ons platform nog beter te laten aansluiten bij de behoeften van leerkrachten én leerlingen. Met steun van de Vlaamse overheid maken we werk van nieuwe types opdrachten voor leerlingen secundair en gaan we na hoe we leerkrachten nog beter van dienst kunnen zijn, met de onderwijsvernieuwing voor het secundair in gedachten.

Met Het Archief voor Onderwijs brengen we een selectie van het audiovisueel materiaal van onze contentpartners tot in de klas. Meer weten over ons onderwijsplatform? Klik dan snel verder.

We halen de pagina op, even geduld...