Van regionale omroep tot in het klaslokaal

3 mrt 2021

Wat onthoud je het best: een les over middelgrote rivieren of een les over de middelgrote rivier die door je eigen stad of dorp stroomt? Audiovisueel materiaal met een regionale insteek is hot in de klas. Meemoo sloeg de handen ineen met de tien Vlaamse regionale omroepen en Arteveldehogeschool om beeld en geluid nog doelgerichter in te zetten in het lager onderwijs.

In februari 2019 ging een Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek (PWO) van start om het lager onderwijs te voorzien van audiovisuele contextbronnen met regionale insteek. Uit dat onderzoek bleek immers dat die door het taalgebruik, de nabijheid en de herkenbare leefwereld van de leerlingen een grote meerwaarde hebben in de klas.

Arteveldehogeschool-docenten uit de lerarenopleiding lager onderwijs Sven De Maertelaere en Thibaut Cromphaut namen het didactische luik van dit project op zich. Ze vertrokken hierbij van een analyse van de leerplandoelen en eindtermen van het lager onderwijs. Ze selecteerden beeld en geluid, verzamelden deze in collecties per lesonderwerp en verrijkten deze met context en lestips. Vanuit hun expertise en kennis van het eigen archief adviseerden de regionale omroepen onder onze contentpartners bij de zoektocht naar geschikte videofragmenten. Hoe we te werk gingen, lees je hier.

Wat we precies hebben gedaan en hoe leerkrachten het materiaal gebruiken in de klas, hoor je zelf in onderstaande video:

Zie je geen filmpje? Controleer even je cookie-instellingen, dan kunnen we deze inhoud ook aan jou tonen. Je cookie-instellingen aanpassen kan onderaan deze pagina. Klik op 'verander uw toestemming' vlak boven de tabel en vink 'voorkeuren' en 'statistieken' aan.

Het resultaat

Sinds kort vinden leerkrachten lager onderwijs een selectie van beeldmateriaal met regionale insteek - goed voor 500 filmpjes - op ons onderwijsplatform. Ze kunnen de video’s vlot gebruiken via 30 meteen inzetbare collecties opgedeeld per provincie en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het was nog nooit zo makkelijk om relevant regionaal audiovisueel materiaal binnen te halen in het klaslokaal.

Als leerkracht gebruik maken van dit materiaal? Maak een gratis account aan op ons onderwijsplatform.

Denk je als contentpartner graag mee hoe we elkaars educatieve werking kunnen versterken? Schrijf je in voor de partnerworkshop over Het Archief voor Onderwijs.

Heb je een vraag?
Contacteer Leen De Bruyn
Projectleider & Accountmanager Onderwijs
We halen de pagina op, even geduld...