Nieuw systeem voor Vlaams erfgoeddatabank gekozen: de voordelen op een rij

16 jan 2024

2024 begint met een knal voor het erfgoeddatabankenproject! Al sinds 2018 zoeken we verwoed naar een nieuw collectiebeheersysteem voor de erfgoedsector. Nu, met de selectie van softwareoplossing MuseumPlus van het Zwitserse zetcom, is deze zoektocht afgerond. Benieuwd waarom we hen selecteerden?

Even terugspoelen: op vraag van het Departement Cultuur, Jeugd en Media werken we in nauw overleg met de sector aan een oplossing voor de van oorsprong provinciale erfgoeddatabanken Erfgoedplus en Erfgoedinzicht. Hoe vervangen we ze, en hoe komen we tot de optimale dienstverlening? Hier lees je meer over het traject.

In beeld: 'Het schilderend geraamte' van James Ensor, collectie KMSKA, foto door Rik Klein Gotink, artinflanders.be, publiek domein

In verschillende analyses en gesprekken met huidige en potentiële gebruikers, brachten we de belangrijkste eisen voor de nieuwe erfgoeddatabank in kaart. De noden kort samengevat: gebruiksvriendelijkheid, voldoende uitgebreide functionaliteiten en de mogelijkheid om data toegankelijk en bruikbaar te maken voor de buitenwereld.

Collectiebeheersysteem MuseumPlus van zetcom beantwoordde van de verschillende kandidaten het best aan deze in kaart gebrachte noden. Op welke manier vult MuseumPlus de gaten?

En nu?

In 2024 en 2025 werken we hard aan de configuratie van MuseumPlus. Tot de nieuwe erfgoeddatabank volledig in gebruik is, houden we bij meemoo de huidige erfgoeddatabanken Erfgoedplus en Erfgoedinzicht draaiende. Zo kunnen gebruikers hun erfgoedobjecten gedurende de volledige overgangsperiode blijven registreren en beheren. De details lees je hier.

De primeur was voor de ontvangers van de projectnieuwsbrief. In het vervolg ook als eerste op de hoogte zijn? Laat hier je gegevens achter en ontvang zo’n vier keer per jaar een digitale brief over het doen en laten van de Vlaamse erfgoeddatabank(en).

We halen de pagina op, even geduld...