Beheersovereenkomst met Vlaamse Regering goedgekeurd: onze plannen voor 2024 en 2025

22 dec 2023

Op 22 december lag onze beheersovereenkomst voor 2024-2025 op tafel bij de Vlaamse Regering. Dankzij de goedkeuring van onze plannen kunnen we er de komende twee jaar weer tegenaan. We vatten de accenten graag even voor je samen.

Onze pijlers blijven overeind: de samenwerking met onze contentpartners om hun content te digitaliseren, duurzaam te archiveren en voor verschillende doelgroepen mee toegankelijk te maken is wat ons als organisatie drijft. We blijven ook enthousiast kennis verzamelen en onze expertise inzetten om cultuur, media en overheid te ondersteunen.

Nieuw is de beslissing van de Vlaamse Regering om de digitale werking van de Vlaamse Kunstcollectie op te nemen binnen meemoo. Na een jarenlange intense samenwerking tussen onze organisaties, gaan we 2024 in als één team. Daarover lees je hier meer.

Daarnaast leggen we de komende twee jaar enkele nieuwe accenten:

kennisdomeinen
  • We herdefiniëerden de kennisdomeinen waarover we verder kennis willen opbouwen en delen, omdat deze onderwerpen naar onze mening cruciaal zijn voor ons werkveld - of in de toekomst verder aan belang zullen winnen. De komende jaren focussen we in het bijzonder op:

  • digitale strategie

  • digitale architectuur en infrastructuur

  • juridisch en ethisch kader

  • digitalisering en preservering

  • metadata

  • het verbreden en verdiepen van cultuurparticipatie door digitaal erfgoed in te zetten

  • In het GIVE-project gingen we voor het eerst aan de slag met 3D-digitalisering. De komende periode zullen we verder inzetten op de digitale reproductie van kunstwerken en erfgoedobjecten in 3D.

  • In ons archiefsysteem bewaren we miljoenen items voor onze contentpartners op een duurzame manier. Om onze opslaginfrastructuur toekomstgericht en betrouwbaar te houden, zullen we onze taperobots in 2024 vernieuwen.

  • In 2023 lanceerden we het vernieuwde hetarchief.be. In 2024-2025 maken we kranten doorzoekbaar en raadpleegbaar op dit platform, waardoor het grote publiek toegang zal krijgen tot honderdduizenden pagina’s aan boeiende verhalen.

  • Sinds 2019 onderzoeken we samen met tal van partners en de sector hoe we de Vlaamse erfgoeddatabanken Erfgoedplus en Erfgoedinzicht kunnen integreren. In 2024-2025 rollen we de nieuwe erfgoeddatabank uit en zetten we volop in op de datamigratie van Erfgoedplus en Erfgoedinzicht naar de nieuwe databank.

Beeld: Mw. Lee aan dek bij de reling met een verrekijker de zee afspeurend, fotocollectie Van de Poll, CC0, via Wikimedia Commons.

  • Met ons kennisplatform CEST maken we erfgoedinstellingen vandaag wegwijs in het gebruik van standaarden bij het creëren, beheren en toegankelijk maken van digitale collecties. Om hen nog beter te ondersteunen bij de uitvoering van digitaalerfgoedprocessen, lanceren we in 2024 een nieuwe, gebruiksvriendelijke kennisbank.

  • We nemen de rol op van producteigenaar van de OSLO-standaard Cultureel Erfgoed. Dit houdt in dat we de Werkgroep OSLO Cultureel Erfgoed trekken, en de sector ondersteunen bij de adoptie en implementatie van de standaard.

  • We zetten de komende jaren ook explicieter in op internationalisering. Van 16 tot en met 20 september verwelkomen we de internationale gemeenschap rond digitale preservering op de 20e editie van iPRES in Gent. Samen met Het Facilitair Bedrijf (Digitaal Archief Vlaanderen), Universiteit Gent en VRT zetten we onze schouders onder de organisatie van dit hybride congres, met activiteiten op verschillende plaatsen in Vlaanderen en online.

  • We buigen ons over ons bestaande samenwerkings- en dienstverleningsmodel: we analyseren of er naar de toekomst toe iets dient te veranderen zodat dit voldoende helder, inclusief en betaalbaar blijft voor alle betrokkenen.

  • De Vlaamse Regering zet stappen om de digitale transformatie van de cultuursector te versnellen. Als kernspeler in het programma Digitale Transformatie engageren we ons om die versnelling mee aan te sturen, door o.a. deel te nemen aan structureel overleg en bij te dragen aan de opmaak van ontwerpprogramma's in functie van de volgende Vlaamse Regering.

Dank aan de Vlaamse Regering, in het bijzonder minister Jan Jambon en het Departement Cultuur, Jeugd & Media, voor het vertrouwen. We bezinnen ons alvast over de plannen voor onze volgende beheersovereenkomst, die in de loop van 2025 zal afgesloten worden voor een periode van 5 jaar.

We halen de pagina op, even geduld...